Atina treba da napusti evrozonu

Izvor: BKTV News, 13.Maj.2012, 20:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Atina treba da napusti evrozonu

Na naslovnoj strani novog broja najuticajnijeg nemčakog magazina 'Špigl' piše 'Adio, Akropolj' i 'Zašto Grčka mora da napusti evro'.
Ugledne ličnosti iz sveta nemačkog biznisa i politike ove sedmice su otvoreno govorile da evrozona može da opstane bez Grčke, zato što je blok sada otporniji na šokove.
'Špigl' je otišao korak dalje i ocenio da je izlazak Grčke iz evrozone sada jedno rešenje. Na naslovnoj strani >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << prikazana je polomljena kovanica evra na grčkim antičkim ruševinama, u atmosferi sumraka.
- Uprkos skepticizmu, naši urednici do sada su podržavali ostanak Atine u evrozoni. Od parlamentarnih izbora početkom maja, posmatrači `Špigla` promenili su mišljenje - piše u uredničkom komentaru.
Grčka je zapala u političku krizu od održavanja parlamentarnih izbora, pošto nijedna stranka ne može da okupi koaliciju radi formiranja vlade.
- Grci nisu nikada bili zreli za monetarnu uniju, a nisu to ni danas. Pokušaj da se zemlja postavi na zdrave osnove kroz reforme nije uspeo - piše u tekstu.
'Špigl' piše da je izlazak iz evrozone 'u njihovom interesu' i da zemlja samo u tom slučaju ima šansu da, na duže staze, ponovo stane na svoje noge.
Nemački ministar finansija Volfgang Šojble izjavio je danas da ne može da primora Grčku da ostane u evrozoni, ali da se nada da će Atina to učiniti.
Izvor: Blic
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.