Izvor: B92, 24.Jul.2010, 01:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Atina spremna da doprinese dogovoru

Atina -- Grčka vlada izrazila je spremnost "svaku inicijativu" i doprinese procesu koji vodi postizanju dogovornog rešenja, a u korist stabilnosti na zapadnom Balkanu.

Ovo je izjava grčke vlade posle savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova.

"Grčka pozicija je dobro poznata, a očuvanje mira, stabilnosti i saradnje na Balkanu je naš ključni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prioritet", navodi se u saopštenju grčkog ministarstva spoljnih poslova.

U saopštenju, objavljenom večeras na sajtu tog ministarstva, dodaje se da ovi principi definišu grčki stav i moraju biti dominantni nakon iznošenja savetodavnog mišljenja MSP.

"Mi smo čvrsto uvereni da je univerzalno poštovanje i promovisanje ovih prinicipa najsigurniji put koji vodi evropskoj integraciji zapadnog Balkana", ističe se u saopštenju i dodaje da je to glavni cilj grčke inicijative poznate kao "Agenda 2014" .

U jučerašnjem saopštenju EU je jasno stavila do znanja da su dobrosusedski odnosi, regionalna saradnja i dijalog temelji na kojima počiva Unija, navodi grčko ministarstvo.

Grčka vlada je već u konsultacijama sa svojim evropskim partnerima i svim zainteresovanim stranama, kaže se u saopštenju .

"Mi smo spremni da preduzmemo svaku inicijativu i doprinesemo procesu koji vodi postizanju dogovornog rešenja, a u korist stabilnosti na zapadnom Balkanu", poručeno je u saopštenju ministarstva.

Grčka je jedna od pet zemalja članica EU, koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.