Atina: Policija otvara 6.000 računa

Izvor: B92, 08.Jan.2013, 20:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Atina: Policija otvara 6.000 računa

Atina -- Grčka finansijska policija (SDOE) je radi kontrole, zatražila otvaranje 6.000 računa u bankama u okviru istrage utaje poreza i korupcije.

Kontrola tih računa je u okviru suzbijanja "nezakonitog bogaćenja i pranja novca", navodi SDOE.

SDOE istražuje "ukupno 9.620 predmeta zbog utaje poreza, neopravdanih rashoda lokalnih vlasti, nezakonitog upravljanja javnim sredstvima i sporova povodom poreskih prijava, kao i zbog transfera kapitala u inostranstvo", piše >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u saopštenju.

Grčku je uzdrmao skandal liste pod nazivom "Lagard" koji je za sada pogodio bivšeg socijalističkog ministra finansija, Jorgosa Papakonstantinua (51), za koga se tvrdi da je s te liste uklonio imena troje svojih rođaka koji imaju neprijavljene račune u švajcarskim bankama.

Grčka skupština treba da sredinom januara odluči o formiranju parlamentarne istražne komisije. Ta komisija bi trebalo da utvrdi odgovornost bivšeg ministra koji negira da je krivotvorio listu.

Socijalistička partija PASOK koja je zbog te afere krajem decembra isključila Papakonstantinua, važi za krivca za inertnost državnih službi u suzbijanju utaje poreza, posebno tokom perioda svoje vlasti između 2009. i 2011. kada je Grčka dobila prvi međunarodni paket finansijske pomoći uz mere stroge štednje.

Taj slučaj potresa i sadašnju, koalicionu vladu u kojoj je PASOK ključ delikatnog suživota desničarske Nove demokratije i Demokratske levice - Dimar.

Sa skoro 2.000 imena, lista koju Grci nazivaju "Lagard" je 2010. godine stigla Papakonstantinuu od njegove tadašnje francuske koleginice Kristin Lagard koja je sada na čelu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

GR:Policija otvara bankarske račune

Izvor: B92, 08.Jan.2013

Atina -- Grčka finansijska policija (SDOE) je danas, radi kontrole, zatražila otvaranje 6.000 računa u bankama u okviru istrage utaje poreza i korupcije...Kontrola tih računa je u okviru suzbijanja "nezakonitog bogaćenja i pranja novca", navodi SDOE...SDOE istražuje "ukupno 9.620 predmeta zbog...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.