Analitičari: Spor Makedonije sa Grčkom oko imena mora da se okonča

Izvor: Southeast European Times, 19.Apr.2013, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Analitičari: Spor Makedonije sa Grčkom oko imena mora da se okonča

Dve decenije nakon prijema u UN Makedonija je i dalje u čekaonici za prijem u NATO i EU.

19/04/2013

Miki Trajkovski za Southeast European Times iz Skoplja -- 19.4.2013.

Zbog 22-godišnjeg spora oko imena sa Grčkom, snovi Makedonije o evroatlantskoj integraciji i dalje stagniraju, i sada je, kažu analitičari, vreme da se UN angažuju i reše situaciju.

„Posle raspada >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << Jugoslavije dobili smo status suverene zemlje, koji je odobrila međunarodna zajednica, i postali smo član EU. Onda smo ušli na svetsku političku scenu. Ali, nerešeno pitanje imena sa Grčkom glavni je razlog što ni nakon 20 godina ne možemo da ispunimo svoje glavne ciljeve učlanjenja u NATO i EU“, rekao je bivši makedonski ministar spoljnih poslova Denko Malevski za SETimes.

Veliki deo severne Grčke zove se Makedonija, gde živi skoro 3 miliona ljudi. Severno od tog regiona je Republika Makedonija, manja od te grčke oblasti i sa milion stanovnika manje, koja kaže da ima jednako pravo na naziv Makedonija kao Grčka.

Zbog spora sa Grčkom oko imena, Makedonija je 8. aprila 1993. godine primljena u UN pod privremenim nazivom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija. Nakon toga je 167 članova UN priznalo zemlju pod ustavnim nazivom Republika Makedonija.

Bivši makedonski diplomata Risto Nikovski rekao je za SETimesda UN treba da reše problem sa Grčkom, jer regionalna bezbednost zavisi od toga.

„Ovoj zemlji je [uskraćeno korišćenje] njenog ustavnog imena … [čime je] potpuno poremećen prirodni kurs i razvoj zemlje. Koreni onoga što se događa u Makedoniji mogu se pronaći u načinu na koji je Makedonija primljena u UN. Zemlja je prepuštena sama sebi, sa velikim smetnjama, da se bori za svoju budućnost“, rekao je Nikovski.

Makedonija i Grčka pregovarale su o pronalaženju rešenja spora oko imena od 1991. godine. Rezultata nije bilo.

U sklopu poslednjeg u nizu predloženih rešenja, posrednik UN Metju Nimic predložio je prošle nedelje da zemlja bude nazvana Gornja Republika Makedonija.

Prema beogradskom B92, Grčka je navodno dala svoj pristanak za pridruživanje Makedonije NATO-u i otpočinjanje pregovora za pridruživanje EU pod predloženim imenom.

Makedonija bi zauzvrat morala da unese amandman u svoj ustav da će Gornja Republika Makedonija biti međunarodni naziv zemlje, izveštava B92.

Očekuje se da će dve zemlje reagovati na predlog narednih dana i postići sporazum do sredine maja.

„Makedonija može da reaguje na dva načina: ili da prihvati rezoluciju Saveta bezbednosti UN kojom će tražiti kompromisno rešenje sa Grčkom ili da pokuša da povuče ili poništi rezoluciju i zatraži novi prijem pod svojim ustavnim imenom, što je misija koju je teško ostvariti“, rekao je Malevski.

Makedonija je podnela zahtev za članstvo u NATO-u 2005. godine, nadajući se da će biti prihvaćen 2008, ali Grčka je blokirala formalni poziv. Grčka je zbog istog pitanja 2009. godine blokirala razgovore EU sa svojim susedom o pridruživanju.

Nakon tog razočarenja, Makedonija je uložila napore da pokaže pred 28 članova NATO-a da zaslužuje poziv u članstvo.

Zemlja je izgradila bezbednosni sistem, uključujući svoju vojsku, rekao je za SETimesbivši portparol ministarstva odbrane Marjan Đurovski.

Volfgang Rihter, zamenik komandanta za civilno-vojnu saradnju Združene komande savezničkih snaga u Napulju, u Italiji, rekao je da Alijansa uvažava napredak koji je do sada ostvaren na polju vojnih reformi.

„Učinili ste sve što ste mogli i … čvrsto sam uveren da biste već bili članica NATO-a da nije spoljnopolitičkog spora oko vašeg konstitutivnog imena“, rekao je Rihter ranije ovog meseca na sastanku sa makedonskim ministrom odbrane Talatom Džaferijem i načelnikom generalštaba general-majorom Gorankom Koteskim.

Šta bi se moglo učiniti da se reči makedonsko-grčki spor oko imena? Iznesite vaše ideje u prostoru za komentare.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.