Ako krenete u Grčku, možete biti testirani na koronavirus – ovo je procedura

Izvor: RTS, 16.Jun.2020, 10:40

Ako krenete u Grčku, možete biti testirani na koronavirus – ovo je procedura

Grčka je otvorila svoju granicu za ulazak turista iz Srbije. Zvanična odluka još uvek nije objavljena, ali prolazak preko grčko-bugarske granice odvija se neometano. Na grčkoj granici vrši se nasumično testiranje na koronavirus.
Državljani Srbije mogu da uđu u Grčku nakon odluke Atine da dozvoli ulazak naših turista u tu zemlju preko Bugarske. Iako grčki graničari još nisu dobili >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zvaničnu odluku, prolazak turista iz Srbije teče neometano.

Međutim, na grčko-bugarskoj granici stvorile su se kilometarske kolone a razlog je višesatno čekanje zbog detaljne i spore procedure koja čeka sve turiste.
Tu proceduru prošao je novinar SAT-a Mladen Alvirović, koji je sa svojom TV ekipom prešao granicu i nastavio snimanje patrole do Tasosa.
Sa svojim pratiocima na Fejsbuku podelio je detalje procedure, uz poruku turistima da budu vrlo strpljivi.
Prilikom predaje pasoša, graničari u listu ručno upisuju sve podatke putnika – ime i prezime, kontakt telefon, imejl, kao i tačnu adresu boravka u Grčkoj, preneo je Alvirović. 
Osim popunjavanja upitnika, turiste čeka i testiranje na koronavirus. Ekipe epidemiologa ne testiraju svakog, već se nasumično bira čiji će bris biti uzet. 
Onaj kome bude uzet bris, nastavlja planirani put. Ukoliko rezultat bude pozitivan – grčke vlasti na osnovu kontakta ostavljenog na granici, dolaze po zaraženog i odvode ga u karantin u Grčkoj.
Ukoliko je jedan član porodice pozitivan, a drugi zdravi, ostali moraju da se vrate kući u zemlju iako nemaju pozitivan rezultat i nisu testirani, objasnio je Alvirović.
Ista je procedura i na ulasku u Bugarsku – putnici popunjavaju upitnik i vrši se nasumično testiranje na kovid-19. 
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ako krenete u GRČKU, na granici možete biti TESTIRANI NA KORONA VIRUS, koja je procedura i šta treba da znate

Izvor: Blic, 16.Jun.2020

Grčka je kasno sinoć svoju granicu sa Bugarskom otvorila za ulazak turista iz Srbije i, mada, zvanična odluka još uvek nije objavljena, prolazak preko grčko-bugarske granice jutros se odvija neometano. Što se tiče korone, na srpsko-bugarskoj granici putnici dobijaju da popune upitnik o kovidu,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.