Aja Sofija ponovo postaje džamija?

Izvor: BKTV News, 27.Nov.2013, 09:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aja Sofija ponovo postaje džamija?

Crkva Svete Sofije u Istanbulu biće modernizovana kako bi opet postala džamija, prenela je danas turska štampa, dok projekat o pretvaranju čuvene crkve u islamsko versko mesto izaziva veliku polemiku.

List “Hurijet” piše danas da bi početkom naredne godine trebalo da počne renoviranje tog zdanja.
Međutim, Turska i Grčka pre oko nedelju dana povele su oštar verbalni spor o eventualnoj ponovnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << promeni namene turističke atrakcije Istanbula i muzeja Aja Sofija, u džamiju.
Grčka je oštro reagovala na izjavu zamenika turskog premijera Bulenta Arinča, koji je nedavno izrazio nadu da će “uskoro ponovo biti džamija Svete Sofije”.
Vizantijska crkva Svete Sofije je sagrađena 537. godine, a u džamiju je pretvorena 1453. godine, za vreme Otomanskog carstva.
Potom je 1935. pretvorena u muzej. Aja Sofija se nalazi na spisku svetske kulturne baštine organizacije UN za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESCO).
Grčko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da “izjava visokog turskog zvaničnika o konverziji vizantijske crkve u džamiju vređa verska osećanja miliona hrišćana”.
Na to je reagovalo tursko ministarstvo spoljnih poslova, koje je saopštilo da se od Grčke “ništa ne može naučiti” o slobodi vere.
“Nepovoljan tretman kulturnih predmeta i bogomolja iz otomanskog doba u Grčkoj je veoma dobro poznat svima”, navodi se u saopštenju turskog ministarstva.
Izvor: Beta
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Crkva Aja Sofija ponovo će biti džamija!

Izvor: Svet, 27.Nov.2013

Crkva Svete Sofije u Istanbulu biće modernizovana kako bi opet postala džamija, prenela je danas turska štampa, dok projekat o pretvaranju čuvene crkve u islamsko versko mesto izaziva veliku polemiku. List Hurijet piše danas da bi početkom naredne godine trebalo da počne renoviranje tog zdanja....

Nastavak na Svet...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.