AKO MOŽE U HRVATSKOJ, ŠTO NE MOŽE U SRBIJI? Vučić o saradnji sa Kinom, grčkom principu i srpskom naoružanju

Izvor: Press, 10.Dec.2019, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"AKO MOŽE U HRVATSKOJ, ŠTO NE MOŽE U SRBIJI?" Vučić o saradnji sa Kinom, "grčkom principu" i srpskom naoružanju

Ako nikome nije problem što u Hrvatskoj, zemlji članici EU, Kinezi grade Pelješki most, zašto je problem kada Kinezi rade i grade u Srbiji, upitao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
foto:blic
On je to rekao danas u Grčkoj, nakon razgovora sa grčkim predsednikom Prokopisom Pavlopulosom, čiji princip poštovanja međunarodnog prava, ali i nacionalnih interesa, kako kaže Vučić, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << potpuno razume.

- Sve što je u skladu sa međunarodnim i evropskim pravom u odnosima sa Kinom i Rusijom, mi ćemo to da koristimo. Naveo sam bezbroj puta primere, kao kada vam kažu "ne možete sa Kinezima da razgovrate o 5G mreži", ili o roling stokovima za želenzicu, "ne možete sa Kinezima o drugim pitanjima"... Vidite da možemo, jer je to interes Srbije. Da li smo pogazili neku obavezu iz obligacionog ili međunarodnog privatnog prava? Nismo. Pustite Srbiju da donosio odluke. Ali, vas molimo, ako pledirate da Srbija nešto treba da uradi, prvo to pokažite na vašem primeru - objasnio je Vučić.
Kako je rekao, nikada se nije desilo u Srbiji da dobijemo evropski novac, pa da pustimo Kineze da grade, kao što je bio slučaj sa Pelješačkim mostom u Hrvatskoj.
- Kada se to dogodi u Srbiji, onda nam držite pridike - poručio je predsednik Srbije.
Sa grčkim predsednikom je razgovarao o tim pitanjima, povodom ideje Pavlopulosa da region Jugoistočne Evrope u budućnosti bude motor razvoja i ekonomskog rasta cele Evrope.
- Moramo da radimo zajedno i da se približavamo jedni drugima, da bi bili poštovani od strane velikih. Principi EU se ne ogledaju samo u tome da mali poštuju velike, već i veliki da poštuju male - rekao je Vučić.
Foto: I.M.J. / RAS Srbija
Vučić u zvaničnoj poseti Grčkoj
On je kazao i da "jesu neki i 50 i 100 godina ispred nas, ali ako vi rastete mnogo brže nego oni, onda se ta razlika smanjuje i to je ono što možemo da radimo u narednom periodu".

Na pitanje da li će velike zemlje da zamere takve ambicije, Vučić je rekao:
- Kada je neko veliki, ne obazire se na malog - primetio je Vučić, i dodao da će prihvatiti "grčki princip" u međunarodnim odnosima, koji je danas čuo od predsednika Grčke, a koji podrazumeva poštovanje međunarodnog prava, ali i sopstvenih nacionalnih interesa.
On je u tom kontekstu pomenuo i pitanje jačanja Vojske Srbije i naoružavanja, i podsetio da Srbija, za razliku od mnogih zemalja, nije članica NATO i ne želi to ni da bude, i da kao neutralna zemlja mora da snaži svoje oružane snage.
- Da li ćemo to uspevati u budućunosti, pošto će biti velikih i strahovitih udara kakve smo videli u prethodnim nedeljama po pitanju našeg naoružavanja, videćemo - dodao je Vučić.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.