80 za: Makedonija ide na promenu Ustava i imena

Izvor: B92, 19.Okt.2018, 22:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

80 "za": Makedonija ide na promenu Ustava i imena

Skoplje -- Skupština Makedonije dvotrećinskom većinom od 80 glasova u dva odvojena glasanja usvojila je odluku za pristupanje ustavnim izmenama.

Te promene bi trebalo da omoguće promenu imena u Republika Severna Makedonija u skladu sa Sporazumom iz Prespe makedonskog premijera Zorana Zaeva i premijera Grčke Aleksisa Ciprasa.

Prvi put se glasalo korišćenjem elektronskog sistema, ali se na insistiranje šefa poslaničke grupe opozicionog VMRO Dragana Dajeva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ponovo glasalo pojedinačnim izjašnjavanjem poslanika.

Tokom prvog glasanja poslanici VMRO DPMNE ustali su sa svojih mesta i stali pored zida sale da bi se videlo ko glasa, a pojedinačno glasanje zahtevali su jer su sumnjali u elektronski sistem glasanja.

U prvom i drugom drugom glasanju 'za' je bilo 80 poslanika vladajuće koalicije SDSM i DUI, podržano delom poslanika koalicije VMRO DPMNE i albanskih opozicionih partija, dok je u drugom glasanju 39 poslanika koalicije VMRO DPMNE glasalo protiv.

Sednici na kojoj se o predlogu Vlade Makedonije da se pristupi ustavnim izmenama u skladu sa Dogovorom s Grčkom prisustvovali su premijer Zoran Zaev i ministar unutrašnjih poslova Nikola Dimitrov koji je potpisao Dogovor sa Grčkom.

Današnjim glasanjem završena je prva od ukupno tri faze u postupku za izmenu Ustava.

Spor zbog imena Republika Makedonija razlog je zbog kojeg je Grčka gotovo 27 godina blokirala ulazak Mkedonije u NATO I EU.

Inače, Makedonija je u Briselu zvanično otvorila pregovore o priključenju toj severnoatlantskoj alijansi.

Nakon tri dana rasprave i dva dana pauze, u trenutku kada se činilo da vladajuća koalicija neće moći da "namakne" dvotrećinsku većinu za izglasavanje sporazuma, u Sobranju je došlo do velikog preokreta.

Sa zakašnjenjem od deset sati, makedonski parlament usvojio je u prvom čitanju vladin predlog za izmenu ustava, a zbog tesne većine poslanici su se izjašnjavali pojedinačno. Odluka parlamenta stupa na snagu odmah.

U nastavku procedure, predsednik parlamenta Taljat Džaferi bi trebalo da u roku od 15 dana pripremi Nacrt izmenjenog Ustava Makedonije, preneo je portalalb.

Do samo pre nekoliko sati poslanici najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE su tvrdili da će glasati tako što će poštovati volju građana izraženu na nedavno održanom, ali neuspelom, referendumu.

Prema Prespanskom sporazumu biće predložena četiri amandmana: prvi je o promeni imena Republike Makedonije u Republika Severna Makedonija, drugi o izmenama i dopunama preambule Ustava, treći će garantovati teritorijalne granice a četvrti treba da garantuje brigu za makedonske državljane u dijaspori i šire.

Skopski mediji su inače preneli da su danas iz kućnog pritvora puštena dva poslanika VMRO-DPMNE, Sašo Vasilevski i Luben Arnaudov, koji su optuženi da su učestvovali u nasilju u parlamentu 27. aprila prošle godine.

Za izmene ustavnih amandmana glasala je vladajuća većina uz osam poslanika opozicije, javila je Telma tv, a u međuvremenu generalni sekretar VMRO-DPMNE Igori Janušev optužio je vladajuću većinu da je platila poslanicima opozicije da promene mišljenje i glasaju za ustavne promene, što su iz vladajuće koalicije demantovali.

Makedonski premijer Zoran Zaev čestitao je građanima Makedonije uspešnu misiju izglasavanja inicijative za pokretnje ustavnih promena u skladu sa Prespanskim sporazumom.

"Sa 80 glasova 'za' parlament je usvojio odluku o izmeni Ustava. Čestitam Makedoniji. Misija je uspešno obavljena", napisao je Zaev na svom Fejsbuk profilu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Makedonija izglasala odluku o pristupanju izmjenama ustava

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Okt.2018

SKOPLJE - Makedonsko Sobranje izglasalo je večeras sa 80 glasova "za", bez uzdržanih i "protiv", odluku o pristupanju izmjenama ustava te zemlje, javlja plusinfo.mk.

Nastavak na Nezavisne Novine...

HAN I STOLTENBERG POZDRAVILI MAKEDONSKE USTAVNE PROMENE: Ovo je veliki dan za demokratiju!

Izvor: Kurir, 20.Okt.2018, 08:33

Evropski komesar za proširenje, Johanes Han, pozdravio je odluku makedonskog parlamenta da usvoji odluku o pristupanju izmenama ustava te zemlje.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.