SOBRANJE DONELO ODLUKU: Evo da li Makedonija dobija novo ime

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Okt.2018, 22:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SOBRANJE DONELO ODLUKU: Evo da li Makedonija dobija novo ime

Makedonsko Sobranje izglasalo je večeras sa 80 glasova "za", bez uzdržanih i "protiv", odluku o pristupanju izmenama ustava te zemlje, javlja plusinfo.mk.

Te promene bi trebalo da omoguće promenu imena u Republika Severna Makedonija u skladu sa Sporazumom iz Prespe makedonskog premijera Zorana Zaeva i premijera Grčke Aleksisa Ciprasa.

Glasanje je usledilo posle višečasovnog ubeđivanja poslanika VMRO-DPMNE da odstupe od stavova te stranke i podrže ustavne promene, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kojima se Makedoniji otvaraju vrata evrointegracija.

Poslanici opozicije u više su navrata tokom dana optuživali vladajuću koaliciju da je pokušala da potplati ili zastraši poslanike iz redova VMRO-DPMNE.

Iste optužbe stizale su iz redova vladajućih stranaka, čiji su predstavnici optuživali VMRO-DPMNE da preti svojim poslanicima.

Obe strane su zatražile istragu o događajima koji su prethodili glasanju.

Suštinski, jedinu nepoznanicu pred početak sednice predstavljaju spekulacije da je premijer Zoran Zaev uspeo da ubedi devetoro poslanika opozicionog VMRO-DPMNE da glasaju za promene ustava, uprkos jasnom stavu partije da od toga neće biti ništa.

Na sednicu su došli i poslanici VMRO-DPMNE, koji su nedavno pušteni iz kućnog pritvora.

Sednica je prvobitno bila zakazana za podne.

Pratite nas i na instagramu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

80 "za": Makedonija ide na promenu Ustava i imena

Izvor: B92, 19.Okt.2018

Skoplje -- Skupština Makedonije dvotrećinskom većinom od 80 glasova u dva odvojena glasanja usvojila je odluku za pristupanje ustavnim izmenama...Te promene bi trebalo da omoguće promenu imena u Republika Severna Makedonija u skladu sa Sporazumom iz Prespe makedonskog premijera Zorana Zaeva i premijera...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.