Izvor: RTS, 01.Okt.2022, 06:09

RIA Novosti: Ruske snage se povukle iz Limana; IAEA: Direktor elektrane Zaporožje zadržan na ispitivanju

Dvesta dvadeseti dan rata u Ukrajini. Ustavni sud Rusije saopštio da je počela ustavna registracija novih regiona. Ministarstvo spoljnih poslova Turske saopštilo je da odbacuje odluku Rusije o pripajanju četiri ukrajinske oblasti. IAEA: Ruske vlasti obavestile Međunarodnu agenciju za atomsku energiju da je direktor nuklearke Zaporožje zadržan na ispitivanju. Svetska banka najavila još 530 miliona dolara pomoći Ukrajini.
Rusija je stavila veto >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN-a koji su inicirale SAD i Albanija, a koja osuđuje referendume o pripajanju četiri ukrajinske oblasti Rusiji. Brazil, Gabon, Indija i Kina bili su uzdržani, javio je dopisnik agencije TAS.

Kina poziva sve strane u sukobu u Ukrajini da pokažu uzdržanost i učine napore za pregovore i prekid vatre, izjavio je stalni kineski predstavnik u Ujedinjenim nacijama Čang Jun na sednici Saveta bezbednosti.
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tvrdi da je ukrajinska vojska postigla "značajne rezultate" na istoku zemlje i pomenuo je Liman koji je pod kontrolom ruske vojske, ali bez davanja više detalja. 
Zelenski je nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je dokumenta o pristupanju Rusiji četiri ukrajinske teritorije tražio ubrzani prijem Ukrajine u NATO.
Ministar spoljnih poslova Litvanije Gabrijelus Landsbergis napomenuo je da tri baltičke zemlje podržavaju što pre ulazak Ukrajine u NATO.
Na Crvenom trgu u Moskvi održana je proslava nakon potpisivanja sporazuma o pripajanju četiri ukrajinske oblasti Ruskoj Federaciji. Predsednik Rusije je rekao da je narod doneo odluku na referendumu i da "postoje četiri regiona koja su novi ruski regioni". 
Evropski lideri osudili su pripajanje četiri oblasti u Ukrajini Rusiji. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila je da je aneksija ukrajinskih oblasti nelegalna, a Evropski savet je u zajedničkom saopštenju odbacio i osudio potez Rusije. Američki predsednik Džozef Bajden je naveo da će SAD "okupiti međunarodnu zajednicu da osudi ove poteze i da Rusiju pozove na odgovornost".
Portparol Gaspromnjefta Sergej Koprijanov rekao je na hitnoj sednici SB UN-a povodom oštećenja na gasovodu Severni tok 1 i Severni tok 2 i izlivanju gasa u Baltičko more da je iscurelo 800 miliona kubnih metara gasa. To je, prema Koprijanovim rečima, ekvivalentno tromesečnom snabdevanju Danske.
Pogledaj vesti o: Gasprom

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ukrajinska kriza: Ruske snage se povukle iz Limana; Kadirov: Moskva da razmotri upotrebu taktičkog nuklearnog oružja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Okt.2022

Dvesta dvadeseti dan rata u Ukrajini. Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je dokumenta o pristupanju Rusiji četiri ukrajinske teritorije na kojima je održan referendum. Zapad osuđuje potez Rusije. Zbog pretnje opkoljavanjem, ruske snage su napustile grad Liman i povukle se na rezervne položaje,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.