Počeli Filmski susreti u Nišu

Izvor: Blic, 23.Avg.2009, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeli Filmski susreti u Nišu

Na Letnjoj pozornici u Niškoj tvrđavi sinoć je počeo 44. festival glumačkih ostvarenja Filmski susreti, na kome će biti prikazano 14 filmova, osam premijera i šest repriza. Festival je zvanično otvorila glumica Dara Džokić koja je i predsednica žirija ovogodišnjih susreta glumaca.



Na festivalu, koji će trajati do 28. avgusta, nakon svečanog otvaranja prikazana su dva filma – „Đavolja varoš" Vladimira Paskaljevića i „Beogradski >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << fantom" Jovana Todorovića.

Večeras su na programu filmovi „Hitna pomoć" Gorana Radovanovića i „Neko me ipak čeka" Marka Novakovića, dok su za sutrašnje veče Fimskih susreta najavljeni filmovi „Zona mrtvih" Milana Konjevića i Milana Todorovića i „Turneja" Gorana Markovića.

Naredne, četvrte večeri, na programu su filmovi „Tamo i ovde" Darka Lungulova i „Drug Crni u NOB-u" Radeta Markovića.

Pete festivalske večeri može se pogledati film „Ranjeni orao" Zdravka Šotre i film „Jesen u mojoj ulici" Miloša Pušića.

Pretposlednje festivalske večeri na programu su filmovi „Čekaj me, ja sigurno neću doći" Miroslava Momčilovića i „Sveti Georgije ubiva aždahu" Srđana Dragojevića.

Poslednje festivalske večeri na programu je gostujući film „Bjuik riviera" Gorana Rušinovića.

Druge i treće festivalske večeri u Klubu Vojske Srbije biće prikazani filmovi „Srce je mudrih u kući žalosti" Marina Maleševića i „Život i smrt porno bande" Mladena Đorđevića.

Ovogodišnji dobitnik Nagrade „Pavle Vuisić" za ukupan doprinos filmskoj umetnosti je glumac Bogdan Diklić.

Na osnovu pravilnika festivala, žiri će specijalnu nagradu moći da dodeli ove godine po prvi put i stranom glumcu za ostvarenu ulogu u srpskom filmu.

Novčani iznos „Naise" ove godine je 180.000 dinara, dobitnici nagrada za najbolju mušku i žensku ulogu dobiće po 130.000 dinara, nosioci povelja po 100.000 dinara, a najbolji epizodisti i najbolji debitant biće nagrađeni sa po 80.000 dinara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.