Izvor: Blic, 21.Avg.2016, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MRZOVOLJNI LAZA Milloš Radović: Rekao sam Ristovskom da igra sebe

Miloš Radović, scenarista i reditelj filma „Dnevnik mašinovođe“ koji je u subotu otvorio 51. Filmske susrete u Nišu, opisao je kakao je glavnom glumcu Lazaru Ristovskom objasnio lik mašinovođe Ilije.

- Pitao me je kako da odigra ulogu, a ja sam mu odgovorio da sam lik pisao prema njemu, te da slobodno može da igra sebe. Laza mi je rekao kad je video film da mu se čini da je njegov Ilija mrzovoljan i da on uživo nije takav. Na to sam mu odgovorio da je on još >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << gori od Ilije - ispričao je Radović danas u Nišu.

Reditelj je napomenuo da se verovatno ne bi bavio filmom da se godinama ne druži i radi sa Ristovskim.

- I Laza i ja potičemo iz porodica mašinovođa. Moj deda mašinovođa je radio u Nišu, imao je kuću na 500 koraka od Nišave. Lazi je otac bio mašinovođa i hteli smo da im se na neki način odužimo. Film smo pripremali pet, šest godina. Razgovarali smo sa mnogo mašinovođa. Dali smo sve od sebe da snimimo ovaj film - rekao je Radović.

On je dodao da je bio srećan što je niška publika na Filmskim susretima odlično reagovala na film.

- Bilo je mnogo publike i to u istom vreme kad smo deklasirali Hrvate u vaterpolu na Olimpijadi u Riju. Zaista ima sve moguće komplimente za nišku publiku. Nišlijama se dopao film, koji govori o teškoj temi, ali smo mi sa malo humora i dosta ljubavi, kroz dirljiv i nežan pristup progovorili o strašnim pitanjima u životu svakog mašinovođe - objasnio je Radović.

Glumica Danica Ristovski, supruga poznatog glumca koji je i producirao "Dnevnik mašinovođe", rekla je da je ona u ovom filmu bila samo glumica.

- Meni ovaj film izaziva tugu jer su svi glavni junaci slučajne ubice. Žive u ljubavi i vole se, iako su jedni drugima ubili najbliže rođake. Meni je veliko pitanje kako čovek uspeva da bude tako blag, iako je suočen sa teškim situacijama. Uloga upravnice sirotišta je za mene bila prava glumačka poslastica - rekla je glumica.

Jednu od uloga u filmu ima i Petar Korać, student sociologije koji se ne bavi profesionalno glumom.

- Čim sam ga video znao sam da je on pravi za ulogu Sime. Napravili smo audiciju, bilo je mnogo mladih glumaca, ali sam ipak odlučio da Korać glumi u mom filmu. Ima nešto u njegovim očima. On je jako talentovan za glumu i siguran sam da bi posle školovanja na glumačkoj akademiji, mogao da postane odličan glumac - rekao je Miloš Radović.

Osim Dnevnika mašinovođe u zvaničnoj konkurenciji Filmskih susreta koji traju do 26. avgusta je 12 filmova iz prošlogodišnje domaće produkcije.

O nagradama odlučuje žiri u sastavu Sloboda Mićalović (predsednica), Kalina Kovačević i Tanasije Uzunović.
Pogledaj vesti o: Filmski Susreti Niš

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.