Gran pri Naisa pripao Nikoli Koju

Izvor: B92, 28.Avg.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gran pri Naisa pripao Nikoli Koju

Glumac Nikola Kojo dobitnik je najvažnije nagrade - Gran pri "Naisa" - 43. "Filmskih susreta" u Nišu, za ulogu majora Lazara Stankovića u filmu "Četvrti čovek", reditelja Dejana Zečevića, saopštila je predsednica žirija Radmila Živković.

Nagrada "Car Konstantin", za najbolju mušku ulogu dodeljena je Branislavu Lečiću za ulogu Nemca Horsta u filmu "Na lepom plavom Dunavu" Darka Bajića, a nagradu "Carica Teodora" iz Niša nosi Nada Šargin za uloge Dese u filmu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Nije kraj" Vinka Brešana i ulogu Mlade u filmu "Čarlston za Ognjenku" Uroša Stojanovića.

Povelje za najbolju mušku i žensku ulogu dobili su Vuk Kostić za uloge Gagule u filmu "Maša" Siniše Kovačevića i ulogu Stanislava u filmu "Ljubav i drugi zločini" Stefana Arsenijevića i Ana Franić za ulogu Srpkinje Saše u filmu "Na lepom plavom Dunavu" Darka Bajića.

Prema oceni žirija, najuspešniju mušku epizodnu ulogu ostvario je Bogdan Diklić igrajući pukovnika u filmu "Četvrti čovek" Dejana Zečevića, a nagrada za najuspešniju žensku epizodnu ulogu pripala je Jeleni Gavrilović za rolu Ruskinje Nine u filmu "Na lepom plavom Dunavu".

Za najboljeg debitanta na filmu proglašen je Ivan Bosiljčić koji igra Rumuna Vasila u filmu "Na lepom plavom Dunavu".

Dobitnik najprestižnije glumačke nagrade, Gran pri festivala "Naisa" dobiće 170.000 dinara, a nosiocima nagrada za najbolju žensku i mušku ulogu "Carica Teodora" i "Car Konstantin" pripada po 120.000 dinara.

Dobitnici povelja za najuspešnuju mušku i žensku ulogu dobiće po 100.000 dinara, a dobitnicima nagrada za najuspešniju žensku i mušku epizodnu ulogu dodeljuje se po 80.000 dinara, koliko će pripasti i najuspešnije proglašenom debitantu.

Osim glumice Radmile Živković, o nagradama su još odlučivali glumac Petar Kralj i glumica Marija Vicković.

Žiri je, kako je saopšteno, sve odluke doneo jednoglasno, osim odluke o dodeli povelje za najuspešniju žensku ulogu na festivalu.

Ta nagrada bila je povod svađe članova žirija na konferenciji za novinare, jer je Vicković rekla da joj je žao što ta nagrada nije pripala Katarini Radivojević, kao i da bi u žiriju trebali da budu oni "koji stvari ne posmatraju lično i koji ne pripadaju klanovima".

Na to je reagovao Petar Kralj, koji je zapitao Vickovićevu da javno kaže kom to on klanu pripada, a Živkovićeva je mlađoj koleginici zahvalila na "času moralnosti", uz nadu da će se "tako ponašati ubuduće, jer to nije pokazala tokom žiriranja".

Od nezvaničnih nagrada festivala, nagradu časopisa "Film" za najbolju mladu glumicu dobila je Sanja Kolačarić za ulogu Ognjenke u filmu "Čarlston za Ognjenku".

Žiri kritike za najbolju glumicu festivala proglasio je Nadu Šargin, a za najboljeg glumca Slobodana Ćustića za ulogu oca Eduarda Sama u filmu "Peščanik" Sabolča Tolnaia.

Žiri bečke filmske laboratorije "Synchro film und video" odlučio je da za najboljeg glumca - producenta proglasi Ljiljanu Blagojević, dok je niška publika najviše glasova dala glumcu Marku Živiću.

Nagrade će biti uručene na Letnjoj pozornici u Niškoj tvrđavi, na svečanosti zatvaranja manifestacije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.