Galeriji NKC-a isključena struja, izložba o “Filmskim” samo po danu

Izvor: JužneVesti.com, 26.Avg.2015, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Galeriji NKC-a isključena struja, izložba o “Filmskim” samo po danu

Nekoliko dana pred otvaranje izložbe fotografija Jovana Šurdilovića, koja se održava u okviru 50. “Filmskih susreta”, galeriji NKC-a je isključena struja, zbog, kako kaže direktorka Bojana Simović, “teničkih problema”. Posetioci mogu da vide izložbu samo na dnevnom svetlu.

Međutim, kako kaže direktorka NKC-a Bojana Simović, bez struje nisu ostali zbog dugovanja već zbog tehničkih problema, a navodi da ne zna kada će biti uključena.

Lokal >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << na Bulevaru Zorana Đinđića NKC samo koristi, a u vlasnik je Grad, tako da je u pitanju spor između Grada i “Jugoistoka”, mi nemamo veze s tim. Nigde drugde nismo mogli da je organizujemo jer su svi drugi prostori bili popunjeni - kaže Simovićeva.

Fotograf Jovan Šurdilović kaže da je struja bila isključena još kada se dogovarao sa NKC-om o postavljanju izložbe.

Struje nije bilo najmanje nedelju dana pre izložbe. Nije mi to bio problem jer ionako mislim da uveče ljudi i ne dolaze u galeriju. Izložba je otvorena do 16 sati tako da ko je zainteresovan može da je vidi po dnevnom svetlu - kaže Šurdilović.

Iako je prvobitno, pre usvajanja zvaničnog programa, bilo najavljeno da će na izložbi biti postavljene fotografije sa prethodnih 50 izdanja festivala, zbog nedostatka vremena i novca, prikazane su samo sa prethodna dva festivala.

Iako je prvobitno tako trebalo da bude, oni nisu mogli da naprave starije fotografije. Razvijanje starih negativa iziskuje mnogo više vremena i para, jer sve to što sam slikao pre 50 godina mora da se skenira i obradi. Ja imam dosta materijala, ali oni nisu imali mogućnosti, para i vremena - kaže Šurdilović.

Bojana Simović napominje da je to jako skup poduhvat koji je bilo potrebno studiozno spremati, jer je mukotrpan posao da se sa svih prethodnih 50 festivala odaberu najznačajnije fotografije.

Kada su nam najzad odobrena sredstva i kad smo pričali sa Šurdilovićem bilo je kasno da se bilo šta organizuje. Osim toga, svako ima svoju cenu, čovek ima autorska prava nad tim fotografijama i tražio je izvesnu sumu novca koja je za nas bila neprihvatljiva - kaže Simovićeva.

Inače, Jovan Šurdilović je fotografisao do sada svake “Filmske susrete”, a na izložbi u galeriji, koja traje do 2. septembra, može se videti 45 fotografija sa "Filmskih" 2013. i 2014. godine.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.