Filmski susreti bez podrške zbog nenamenske potrošnje

Izvor: SEEcult.org, 30.Avg.2015, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Filmski susreti bez podrške zbog nenamenske potrošnje

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije saopštilo je da nije sufinansiralo jubilarne, 50. Filmske susrete u Nišu, jer su sredstva odobrena za 2014. godinu nenamenski potrošena, ali nisu ni vraćena u državni budžet.

Čestitajući svim glumcima, autorima i ostalim nagrađenim učesnicima proteklih 50. Filmskih susreta, Ministarstvo je saopštilo da Niški kulturni centar (NKC) i Grad Niš nisu postupili >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << po zakonskoj obavezi da u republički budžet vrate neutrošena i nenamenski potrošena sredstva za organizaciju prošlogodišnjeg festivala u iznosu od oko 3.000.000 dinara.

Konkursna komisija je odlučila da i ove godine podrži Filmske susrete (2,3 miliona dinara), s tim da Ministarstvo kulture, pre upućivanja novih sredstava, zatraži pravdanje sredstava iz prethodne godine, što je NKC-u, kako je saopšteno, više puta i naloženo, ali sredstva nisu vraćena.

Ministarstvo je stoga odlučilo da ne uplaćuje odobrena sredstva za ovu godinu “striktno poštujući zakon i rukovodeći se zaštitiom javnog interesa Republike Srbije u sferi kulture”, zbog čega, kako je navelo, odbacuje pokušaje predsednika Udruženja filmskih glumaca Srbije Vladana Živkovića i direktorke Filmskih susreta Bojane Simović da “zataškaju istinu, iznošenjem u javnost netačnih podataka”.

Prema navodima Ministarstva, 2014. godine je za 49. Filmske susrete dodeljeno 5.000.000 dinara, ali NKC, kao organizator, i Grad Niš, kao osnivač NKC-a, nisu u državni budžet vratili 3.011.908 dinara, od čega je 2.704.600 dinara nenamenski potrošeno, a 307.308 dinara uopšte nije utrošeno.

U izveštaju i finansijskoj dokumentaciji 49. Filmskih susreta, koje je NKC podneo Ministarstvu, utvrđeno je da je ostalo neutrošeno 307.308 dinara, kao i da je 3.000.000 dinara izdvojeno za “zakup filmova”, iako za to uopšte nisu bila potrebna finansijska sredstva, budući da se na Filmskim susretima prikazuju isključivo domaći filmovi i da Zakon o kinematografiji propisuje da producentske kuće imaju obavezu da festivalu ustupe filmove bez ikakve nadoknade.

Iako je Ugovorom o sufinansiranju definisano da se sve eventualne izmene i dopune obavljaju isključivo aneksom, NKC je, bez pisane saglasnosti Ministarstva, odlučio da izvrši prenamenu sredstava iz “zakup filmova” u “zakup opreme”.

Navodeći da je više puta upozoravalo NKC (27. februara, 23. marta, 21. maja i 8. jula) i Grad Niš (6. aprila i 21. maja) da moraju da vrate novac, Ministarstvo je saopštilo da je NKC priznao grešku u vezi sa nenamenskim trošenjem sredstava, tvrdeći da je do nje došlo “bez namere”, ali je u dva navrata obavestio Ministarstvo i da ne postoji način da sporni iznos vrati u budžet. Ujedno, Uprava za finansije, izvorne prihode lokalne samouprave i javne nabavke Grada Niša, u dopisu od 26. maja kratko je obavestila Ministarstvo da je zahtev za povraćaj neutrošenih sredstava prosleđen gradonačelniku i Upravi za kulturu Grada Niša.

Ministarstvo kulture i informisanja najavilo je da će ubuduće pooštriti primenu konkursnih kriterijuma i prioritetno insistirati na regulisanju svih prethodno neizmirenih obaveza podnosilaca projekata prema Ministarstvu i budžetu Srbije.

“Podržavajući nove ideje, kreativnost i proaktivan pristup filmskih poslenika, Ministarstvo kulture i informisanja će uvek biti partner na putu napretka domaće kinematografije, uz striktno poštovanje transparentnosti prilikom raspolaganja sredstvima iz republičkog budžeta”, navedeno je u saopštenju.

Organizatori Filmski susreta, festivala posvećenog glumačkim ostvarenjima u domaćem filmu, naveli su u promotivnom materijalu i biltenu da je Ministarstvo kulture ove godine "pomoglo" taj festival.

Jubilarni Filmski susreti obeleženi su, između ostalog, i kašnjenjem usvajanja finansijskog plana zbog neblagovremenog izbora članova festivalskog Saveta, ali to, kako je izjavila direktorka NKC-a, nije uticalo na pripremu jubilarnog izdanja tog festivala.

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.