Filmski susreti: Srđan Todorović glumac druge festivalske večeri

Izvor: JUGpress.com, 27.Avg.2018, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Filmski susreti: Srđan Todorović glumac druge festivalske večeri

NIŠ

Srđan Žika Todorović je za ulogu narko-bosa Sergeja u filmu “ Prokleti pas”, noćas proglašen za Glumca večeri drugog festivalskog dana 53. Filmskih susreta . U dve večeri zaredom ovaj glumac pobrao je aplauz publike jer je i prethodne večeri , kada je za Glumca prve večeri izabran Miloš Biković,  briljirao u ulozi kriminalca  u filmu “Južni vetar”. Inače, Glumca večeri bira publika glasnjem svake večeri.

Srđan Todorović je jedan od >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << miljenika Nišlija i njegovo učešće na filmskim susretima nikada nije prošlo nezapaženo. Pre više od 30 godina, 1986. godine ovaj glumac j dobio nagradu za mušku debitantsku ulogu u filmu “Bal na vodi” a 1991. Veliku povelju za izuzetnu mušku ulogu u filmu “Mala.” Osam godina kasnije –  1999. Dobitnik je i Velike povelje za ostvarenje “Crna mačka, beli mačor”. Time se ne završava spisak Todorovićevih nagrada na Filmskim susretima. Nagradu Car Konstantin dobio je 2005. Za “ Sivi kamion crvene boje  2014. Za “ Atomski zdesna”

Sinoć na pozornici publici  a danas u festivalskom centru u Oficirskom domu na predstavile su se i tri mlade glumice  iz filma “Prokleti pas” – Nina Seničar, Jelena Galović i Maja Lukić. Kako je rekao kritičara Dejana Dabića u razgovoru sa glumcima ova krimi komedija razlikuke se od filmova ne samo po tome što je u pitanju komedija već i po tome što filmsku priču “nose” žene, glumice –  što razlikuje ovaj akcioni film od drugih . Film „Prokleti pas“ scenariste i reditelja Dragana Pešikana je već imao svoj bioskopski život s obzirom  promovisan oktobra prošle godine. Priča filma se “vrti” oko devojaka Jovane i Marije koje zbog jednog psa zapadaju u nevolju i dolaze u sukob sa kriminalnom bandom koju predvodi Sergej, neumoljivi narko diler. Glavne uloge u neobičnoj akcionoj komediji tumače: Srđan Žika Todorović, Nina Seničar, Jelena Galović, Maja Lukić, Igor Pervić, Ivan Jevtović, Miloš Vlalukin, Milica Zarića kao specijalni gosti u filmu  pojavljuju se Aleksandar Šapić, Veselin Jevrosimović i Đorđe David.

Danas su se novinarima u Press centri predstavili i protagonisti filma koji je sinoć prikazan na letnjoj pozornici “Izgrednici”.

„Izgrednici“ je  film koji govori o profesoru koga igra Svetozar Cvetković i troje njegovih studenata (Marta Bjelica, Mladen Sovilj i Radovan Vujović) koje uvlači u socijalni eksperiment kojim žele da dokažu da prostorna destrukcija, pravljenje nerada, vremenom dovodi do socijalne destrukcije, od izgreda. Studenti  ne uviđaju ne vreme da im se haos koji su projektovali uvlači u živote. Profesor ih prepušta samim sebi da se  suoče sa posledicama koje su katastrofalne po njih.

„Živimo u nekom nesretnom dobu u  kome se ispostavlja da ceo taj svet se nalaze ( akteri filma) je kula od karata u kojoj je dovoljno da se izmakne jedna karta i onda se sve ruši . Upravo je to najlošija moguća škola za neke generacije ljudi koji ne znaju šta je bilo pre i koji se ne interesuju kako je svet ranije izgledao i onda zahvaljujući nama , onima na koje biu trebalo da se ugledaju imaju jednu rušilačku ambiciju koja se ne odnosi samo i isključivo na nešto što je rušilačka ambicija u fizičkom smislu , već jedna duhovna rušilačka ambicija po tome da se odnosi među ljudima sve manje grade a sve više razgrađuju. Taj profesor koji je manipulator svojih ideja i manipulator sa svojim studentima će se lako izvući u jednom trenutku kada njegovi studenti ili ne budu živi ili  izgube mogućnost da stvaraju sebi neko nasledstvo , ili imaju želju da stvaraju neku konstruktivnu budućnost za njih. Oni ne razmišljaju o tome kako bi igledalo budućnost, već svoju satisfakciju nalaze  u tome što su od nas starijih naučili – a to je da svet za nas ne nastaje nego nestaje.

Cvetković je govorio kroz aspekt filma u kome glmi o agresivnosti koja je destruktivna i koja kao  lavina povlači za sobom i druge ljude.

” U tom smislu mislim da je ovaj film jako značajan, upozorajavući trag koji je ostati. Nešto što će nam se, kao društvu, desiti kasnije, a na to smo bili upozoreni na vreme “, objasnio je Cvetković na konferenciji za novinare.

Glumci  Radovan Vujović, Marta Bjelica, Mladen Sovilj i Svetozar Cvetković imali su strpljenja i za predstavljane svog filma ali i za fotografisanje sa prisutnima.

Večeras se zbog vremenskih prilika filmovi treće festivalske večeri biće prikazani u bioskopu  u “Cineplexx”-u od 20:30 za one koji imaju karte. Za one druge, koji imaju propusnice,  ali i za sve koji žele da se susretniu sa glumcima ipak će, bez obzira na vreme morati da dođu u Tvrđavu gde je u redovnim terminima projekcija filmova

Na repertoaru treće festivalske večeri su, inače, od 20:30 film “Meso” u režiji Saše Hajdukovića, koji govori o bivšem fudbaleru Mirku Cvijetiću koji upada u dugove zbog pokušaja da pokrene svoj biznis. U ovom krimi trileru glume Igor Đorđević, Nikola Pejaković, Vuk Kostić i Marija Pikić.

Osim ovog filma, od 22:30 je zakazana projekcija hrvatske drame “Agape, “u kojoj glavnu ulogu tumači Goran Bogdan. Osim njega, u ovom ostvarenju igra i mladi Pavle Čemerikić.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.