52. Filmski susreti od 24. do 30. avgusta na Letnjoj pozornici

Izvor: RadioCity.rs, 02.Avg.2017, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

52. Filmski susreti od 24. do 30. avgusta na Letnjoj pozornici

Selekciona komisija je završila svoj posao, a u toku su dogovori sa producentima. Koje ćemo filmove gledati na ovogodišnjim Filmskim susretima trebalo bi uskoro da bude poznato, rekao je za City radio v.d. direktor NKC Srđan Savić. 
“Selekcija je i ove godine posao završila na vreme. Odabrano je 13 filmova za glavni festivalski program i jedan gostujući film. Nadam se da će razgovori sa producentima biti uspešni i da ćemo upravo te filmove i gledati na Letnjoj pozornici. To >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << su filmovi koji zapravo čine pravi presek naše produkcije između dva festivala, filmovi sa reprezentativnim glumačkim kreacijama, tako da će i ove godine bitka za festivalske nagrade biti izuzetno zanimljiva”, rekao nam je Srđan Savić.
Među filmovima koje je selekcija odabrala su “Stado”, “Santa Maria della Salute”, “Ustav Republike Hrvatske”, koprodukcioni film, “Biser Bojane”, “Jesen samuraja” i drugi filmovi nastali između dva festivala.

Kada je reč o filmu “Na mlečnom putu”, Savić kaže da su producenti hteli da on bude prikazan izvan konkurencije, međutim da propozicije to ne dozvoljavaju.
Srđan Savić navodi i da su se ove godine potrudili da načine i neke pomake, pa će iznosi za nagrade biti nešto veći u odnosu na prethodne.
“Potrudićemo se da naš festival zadrži visok nivo koji ima i bude najprestižniji u domaćim okvirima, a možda i šire”, kaže Savić.  

U planu je i spektakularan program na ceremoniji otvaranja i zatvaranja festivala.
Umetnički direktor Filmskih susreta je glumac i predsednik Udruženja  filmskih glumaca Srbije, Vladan Živković. Festivalski centar biće u Oficirskom domu, a bogat prateći program dešavaće se na raznim lokacijama u gradu. U sklopu pratećih manifestacija, osim izložbi i tribina, organizovaće se po tradiciji i Kino region. 
“Prikazaćemo najreprezentativnije filmove koji su nastali u regionalnim kinematografijama, a potrudićemo se i da okrugli sto bude zanimljiv, koji će biti fokusiran na filmsku glumu kao kohezioni factor nekadašnje jugoslovenske kinematografije", najavljuje Srđan Savić.  
Kompleti karata za Filmske susrete prodavaće se po ceni od 2 000 dinara, a ukoliko ne budu rasprodati kompleti, cena pojedinačne karte biće 400 dinara i one će se kupovati na Letnjoj pozornici, pred početak projekcije.  
U toku su i pregovori sa Sinepleksom, da se u slučaju kiše, filmovi emituju u njihovim bioskopima, a u planu su i projekcije u sklopu pratećih programa.

O svemu ovome još treba da se donesu zvanične odluke na Savetu festivala ovih dana, a javnost će zatim biti redovno izveštavana o događajima. 
Osim toga što se priprema program, radilo se i na uređenju Letnje pozornice, a u planu su radovi na zgradi NKC-a, gde će se u narednom periodu izvoditi radovi na krovnoj konstrukciji i u nekim prostorijama u zgradi, a rekonstruisaće se terasa i stepenište koji su dotrajali.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.