Torinski konj

Izvor: NaDlanu.com, 07.Okt.2011, 18:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Torinski konj

Drama istaknutog mađarskog reditelja Bele Tara nagrađena na Berlinskom filmskom festivalu Srebrnim medvedom i priznanjem međunarodnog žirija kritike.

Godine 1889, u italijanskom gradu Torinu, nemački filozof Fridrih Niče bio je svedok bičevanja konja. Pokušavajući da ga odbrani, pritrčao je i obgrlio ga, ali se zatiim onesvestio na ulici. Ubrzo nakon ovog nemilog događaja, Niče je mentalno oboleo. U takvom stanju ostaje sve do smrti, 11 godina kasnije."Torinski konj" u crno-beloj tehnici, u svega 30 kadrova, priča priču koja je prethodila ovoj drami. Ova priča pruža mogućnost publici da u potpunosti oseti svaki minut egzistencije likova u istom intenzitetu u kome ga osećaju oni sami. Mađarska filmska komisija predložila je "Torinskog konja" za Oskara u konkurenciji za filmove na stranim jezicima. Režija: Béla Tarr, Ágnes Hranitzky Uloge : János Derzsi, Erika Bók, Mihály Kormos

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.