Srpski filmovi su postali kulturno dobro!

Izvor: Mondo, 29.Dec.2016, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski filmovi su postali kulturno dobro!

Jugoslovenska kinoteka je proglasila 100 srpskih filmova za kulturno dobro od velikog značaja

Foto: YouTube

Jugoslovenska kinoteka je, u skladu s svojim ovlašćenjima na osnovu Zakona o kulturnim dobrima, 28. decembra 2016. godine proglasila 100 srpskih filmova za kulturno dobro od velikog značaja, saopštio je direktor Jugoslav Pantelić.

"Jugoslovenska kinoteka mora po hitnom postupku da pristupi procesu restauracije filmova koji su proglašeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << za kulturno dobro od velikog značaja. Taj izbor, na koji imamo pravo, ali i obavezu kao filmski arhiv Republike Srbije, sačinili smo u saradnji sa istaknutim teoretičarima, profesorima i kritičarima, a obuhvatili smo period od prvog srpskog igranog filma 'Karađorđe' iz 1911. do kraja 1999. godine. Došli smo do reptezentativne liste koja će nam pomoći u određivanju prioriteta za restauraciju. Cilj je da dela iz istorije naše kinematografije javnosti možemo da prikažemo na kvalitetnim kopijama", objasnio je Pantelić na konferenciji za novinare.

Prvi film u Srbiji prikazan pre 120 godina!

Na vrhu liste odabranih filmova su "Ko to tamo peva", "Skupljači perja", "Tri", "Kad budem mrtav i beo", "WR - Misterije organizma", "Buđenje pacova", "Maratonci trče počasni krug", "Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT", "Marš na Drinu", "Podzemlje", "Jutro", "Zaseda"...

S ove liste će Kinoteka izdvojiti film "Karađorđe" i predložiti da dobije status kulturnog dobra od izuzetnog značaja. Predlog se šalje Ministarstvu kulture Srbije, a zatim Narodnoj skupštini koja donosi odluku.



Izvor: YouTube

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.