Srbijo, dušo moja

Izvor: Vesti-online.com, 20.Jun.2017, 23:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbijo, dušo moja

Na planini Gučevo snimljeni su prvi kadrovi novog igrano-dokumentarnog filma "Srbijo, dušo moja" u režiji i po scenariju Lozničanina Zorana Grujića. Film se snima u organizaciji Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine, a povodom stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata i premijerno će biti prikazan naredne godine.

Na planini gde je vođena "Bitka iznad oblaka" u jesen 1914. godine, filmska ekipa je uradila prve kadrove razgovora >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << srpskih vojnika u šumi, a onda i davanje parastosa kod spomen-kosturnice koje se dešava 2018. godine. Prema rečima reditelja, film počinje parastosom, a onda se vraća u 1929. kada je osveštana spomen-kosturnica na Gučevu.

- Scenario je urađen na osnovu priča koje su učesnici Velikog rata iz ovoga kraja kazivali svojim potomcima. U filmu naratori - žena i tri muškaraca, govore o onome što su doživeli tokom Velikog rata od 1914. do 1918. godine. Oni su preživeli bitke na Ceru, Gučevu i na Mačkovom kamenu, kao i Kolubarsku bitku, prelazak preko vrleti Albanije, boravak na Krfu i povratak u otadžbinu posle proboja Solunskog fronta. U filmu će biti više od 50 glumaca i statista, članova amaterskog pozorišta KUD "Karadžić", a muziku će raditi loznički kompozitor Svetislav Božić - objašnjava Grujić dok se pod tamnim oblacima ekipa užurbano priprema za nastavak snimanja. Film će biti sniman do aprila naredne godine, najviše u lozničkom kraju, ali i u još nekoliko mesta Srbije, a potom sledi rad u studiju.

Grujić se, inače, ovom tematikom već bavio. Povodom stogodišnjice početka Prvog svetskog rata snimio je 2014. igrano-dokumentarni film "Ratne crtice". U pitanju je istinita priča, rađena prema ratnom dnevniku lozničkog prote Jovana M. Boškovića koji se s puškom u ruci borio za slobodu. Kao dobrovoljac prošao je mnoga bojišta, od hercegovačkih do Solunskog fronta. Protin ratni dnevnik u zavičajnom odeljenju Biblioteke Vukovog zavičaja pronašao je njen tadašnji direktor Radovan Simić i od njega napravio monodramu na osnovu koje je Grujić uradio scenario za film.

Krvave borbe na Gučevu deo su Bitke na Drini, to je bila prva rovovska bitka na svetu i jedna od najtežih borbi u Prvom svetskom ratu. Na Gučevu je Srpska vojska od 6. septembra do 12. novembra 1914. godine vodila žestoke borbe protiv brojnije i tehnički nadmoćnije austrougarske armade.

Bitka na Drini, u okviru koje su bile i borbe na Gučevu, predstavlja niz borbi koje su vodile snage Kraljevine Srbije, sa ciljem da zaustave drugi pokušaj Austrougarske da prodre u Srbiju, tokom 1914. godine. Posle teških rovovskih borbi, srpska vojska je bila primorana na povlačenje, usled manjka hrane, ratnog materijala, a naročito artiljerijske municije. Povlačenje vojske, povuklo je i egzodus stanovništva, koje se bojalo novog masakra austrougarske vojske. Okončavanjem bitke na Drini i prodorom Austrougara u Srbiju, otpočele su operacije srpske vojske krajem 1914, čiji je najznačajniji deo Kolubarska bitka.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.