Poslednji Srbin u Hrvatskoj

Izvor: Vesti-online.com, 15.Jan.2019, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslednji Srbin u Hrvatskoj

Provokativna komedija Predraga Ličine uskoro u bioskopima u regionu. Film od početka napadali hrvatski nacionalisti, tvrdi reditelj.

Komedija "Poslednji Srbin u Hrvatskoj" Predraga Ličine, o futurističkom suživotu Hrvata, Srba i zombija, stiže uskoro i u bioskope širom regiona. Radnja filma događa se u budućnosti, sedam godina posle bankrota hrvatske države, mada se ne pominje kada je to bilo. Mala grupa bogatih je još bogatija, a siromašni su još siromašniji. I dok >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << se oni bave klasnim razlikama, na svetskom nivou je još veća borba - voda je dragocenija od nafte. Da bi se domogli vode, moćnici ne prezaju da zarate, osvoje, unište, pa čak ni da ubace virus. Ali, zaražena voda Hrvate pretvara u zombije, i ispostaviće se da su na njihove ujede imuni jedino lokalni Srbi...

Film je, još od trenutka kada je "pala" prva klapa, izazvao užarene medijske polemike u hrvatskoj javnosti, iako ova komedija, kako je objasnio Ličina, nema nacionalne provokacije.

- Pre tri godine, kada sam započeo snimanje, među hrvatskim nacionalistima krenula je priča da je ovo antihrvatski film o razaranju Knina tokom "Oluje" i da su u središtu priče dva mlada geja, Hrvat i Srbin, koji pokušavaju da pobegnu iz grada. Zato mislim da će "Poslednji Srbin u Hrvatskoj" svim nacionalistima biti veoma zanimljiv, jedina je šteta što većina njih ne gleda filmove, nego samo na osnovu naslova izmisle svoju priču - izjavio je reditelj, inače poznat po filmskim kritikama, TV serijalima i spotovima, a kome je ovo prvi igrani film u karijeri. potpisuje ga i kao scenarista.

Glavne junake igraju Bojan Navojec, Hristina Popović, Tihana Lazović, Dado Ćosić, Sergej Trifunović i Rene Bitorajac, a epizodni likovi su Slovenci i Bosanci, nemački doktor, italijanska aktivistkinja i američki general.

"Poslednji Srbin u Hrvatskoj" nastao je u produkciji hrvatske "Kinorame" i beogradske kuće "Art i Popkorn", uz podršku Hrvatskog audiovizuelnog centra i Filmkog centra Srbije.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.