Počinje Medjunarodni festival dokumentarnog filma

Izvor: S media, 13.Apr.2010, 15:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje Medjunarodni festival dokumentarnog filma

Medjunarodni festival dokumentarnog filma "Beldoks 2010", treći po redu, počinje sutra u Muzeju Jugoslovenske kinoteke projekcijom domaćeg ostvarenja Vanje Kovačević "Zvezda je rodjena" i filma švajcarskog reditelja, gosta festivala, Kristijana Freja "Svemirski turisti".

Do 20. aprila, u okviru pet programskih celina biće prikazano 51 ostvarenje iz 31 zemlje sveta, medju kojima je 18 filmova u medjunarodnom takmičarskom programu, u selekciji Borisa Mitića i direktora >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << festivala Mladena Vušurovića.

U regionalnoj takmičarskoj selekciji publika će imati priliku da vidi 13 ostvarenja po izboru Igora Toholja, medju kojima je osam domaćih dokumentaraca.

Treće izdanje "Beldoksa" obuhvatiće i tri nova programa: "Žiri je uvek u pravu" - filmovi kandidati za Oskara, BAFTA nagradu i najbolji filmovi 2009. po odluci Američke i Evropske filmske akademije, zatim "Fokus Rusija" u okviru kojeg će sa 10 filmova po izboru reditelja i montažera Marka Bapca biti prezentovana ruska kinematografija, dok je profesionalcima ovog filmskig žanra namenjen program "Beldoks Pro".

Na današnjoj konferenciji za novinare, drugoj od planiranih osam, na kojima će biti predstavljani filmovi sa ovogodišnjeg festivala, filmski poslenici su preporučili ostvarenja "Hemoterapija" Pavela Lozinskog (Poljska), "Dugo putovanje kroz istoriju, historiju i povjest" Željka Mitrovića, "Selo 35x45 mm" Evgenija Solomina (Rusija).

Takodje su preporučeni "Mujezin" Sebastijana Bramešubera (Austrija), "Dobar Amerikanac" Johena Hika (Nemačka), "Plesači sa mačkama" Harisa Fišmena (SAD), "Mesec u tebi" Diane Fabianove (Slovačka), "Nevinost" Vitalija Manskija (Rusija).

Direktor "Beldoksa" Vušurović je posebno skrenuo pažnju na dva danas veoma aktuelna filma, koja se bave Srebrenicom. Jedan od njih je film "Nebo visoko, a zemlja tvrda", u kome je slovenački reditelj Rudi Uran snimio ispovesti četvoro mladih iz istočne Bosne koji su preživeli zločin u Srebrenici.

Drugi je film Tamare Milošević, nemačke rediteljke poreklom iz Srbije, "Samo da nisam ovde" - snažna ljudska drama, koja prati tri paralelne životne priče u današnjoj Srebrenici.

U okviru programa "Žiri je uvek u pravu" biće prikazani filmovi-kandidati za 82. Oskara - "Burma VJ" Andersa Ostergarda, "Serdjo" Grega Barkera, "Svaki sitan korak" J.D. Sterna i A.D. Deoa i "Zečevi Berlina" Bartoca Konopke.

Biće prikazan i najbolji film po izboru Američke filmske akademije "Zaliv" Lujia Psihojosa, kandidat za BAFTA nagradu Britanske akademije za film "Kraj puta" Ruperta Mareja i najbolji film 2009. po mišljenju Evropske filmske akademije "Zvuci insekata - zapis mumije" Petera Lihta.

U okviru programa "Beldoks Pro", tribine posvećene koprodukciji i finasiranju dokumentarnog filma održaće direktorka Instituta za dokumentarni film u Pragu Andrea Prengiova i rediteljka Andrijana Stojković, master klas (predavanja) održaće Vušurović i švajcarski reditelj Frej, a biće i predstavljen finski Festival dokumentarnog filma "DocPoint" i prikazana četiri filma po izboru direktorke tog festivala Elizabet Maršan.

Ove godine biće dodeljeno sedam nagrada: "Pobednika Beograda" u medjunarodnoj selekciji izabraće žiri koji čine dramaturg i filmski kritičar Aleksandar Kostić, Maršan i nemački reditelj Maksimilijan Pleto, dok će "Pobednika Beograda" u regionalnoj selekciji birati Babac, slovenački reditelj Petra Seliškar i zagrebački producent i novinar Oliver Sertić.

Poslednjeg dana "Beldoksa" biće uručena i Nagrada za najbolju filmsku fotografiju, Nagrada publike, Nagrada direktora festivala, Posebno priznanje i izabran pobednik konkursa za najbolji scenario.

Programi će biti održavani u Muzeju Jugoslovenske kinoteke, Domu kulture Studentski grad, Dvorani Kulturnog centra Beograd i Art bioskopu, a cene ulaznica se kreću od 100 dinara, koliko košta najjeftinija pojedinačna karta, do 2.000 dinara, koliko treba izdvojiti za komplet ulaznica za program u Kinoteci.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.