Patriotska čitanka za sve generacije

Izvor: Vesti-online.com, 06.Nov.2018, 08:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patriotska čitanka za sve generacije

Posle premijere u okviru programa centralne proslave kojom je Srbija 1. novembra obeležili 100 godina od oslobođenja Beograda u Velikom ratu, film "Zaspanka za vojnike" reditelja Predraga - Gage Antonijevića dan kasnije imala je u Centru Sava i bioskopsku premijernu projekciju. Crvenim tepihom defilovali su Nataša Ninković, Radoš Bajić, Milan Gvero, Nataša Drakulić, Aleksandra Kovač...

Film je snimljen po motivima "Srpske trilogije" Stevana Jakovljevića, vojnika u Velikom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << ratu, koji je zabeležio autentične događaje i sećanja na svoje saborce iz ratnog vihora.

Kako je uoči premijere rekao reditelj filma Predrag Antonijević, velika je čast bila što je država izabrala da baš ovim filmom obeleži stogodišnjicu završetka Prvog svetskog rata. U pitanju je, kako je rekao reditelj, delo rađeno da bude neka vrsta patriotske čitanke, koje mogu da gledaju deca već od petog razreda i da razumeju sve što se dešava.

- Film je napravljen tako da ima emociju, tenziju, strah, namerno je tako pravljen, bez psovki, osim jedne na kraju. Film korespondira na emotivnom nivou s publikom, i staro i mlado je došlo na projekciju, pa videćemo - rekao je Antonijević.

Inače, zaspanka se, kako kaže Antonijević ne odnosi na uspavanku, već na cvet argentijana verna, koji po narodnom predanju raste na grobovima poginulih ratnika.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.