Nesavršenost superheroja

Izvor: Politika, 07.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nesavršenost superheroja

U svetu globalnog zagađenja nasiljem, prosečnom konzumentu životnih i filmskih akcija, svaštarija i stupidarija, film više o Spajdermenu, trajnije ne znači ništa. Nasuprot tome, njegovim tvorcima iz moćnog holivudskog studija, "Spajdermen 3" znači mnogo – zelenih dolarskih novčanica koje se već u prvim danima prikazivanja ovog filma broje na milione.

Doduše, u treći nastavak iz serijala "Spajdermen" potrošeno je mnogo, on trenutno službeno važi za najskuplji film ikada >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << snimljen, pa je logično da se sada grabi sa bioskopskih blagajni širom sveta kako bi se u kratkom roku povratilo uloženo, i uz to i dobro zaradilo. Na gledaocu je da se ovoj trenutnoj planetarnoj akciji priključi ili ne, u zavisnosti od toga koliku količinu ljubavi i idolopoklonstva gaji spram ovog filmskog superheroja, koji je prvo rođen kao junak kultnih Marvelovih stripova što ih mnogi, sada već vremešni "dečaci", i dalje ljubomorno čuvaju na svojim kućnim policama. Naravno, i u zavisnosti od toga na kojem se mestu na ličnim top-listama superheroja Spajdermen nalazi. Ispred, ili iza Betmena i Supermena.

Kao čovek čijim venama teče mutirana krv i kao junak koji je spona između ljudskog i fantastičnog, za mnoge je Spajdermen na prvom mestu, u odnosu na viteza osvetnika Betmena koji se protiv zla bori kao čovek ojačan tehnologijom ili Supermena – humanoidnog vanzemaljca neograničene dobrote. Takvi su željno iščekivali nove avanture i akcije lika kojem je reditelj Sem Rejmi posvetio jednu od uspelijih filmskih adaptacija strip-žanra o superjunacima.

Treći "Spajdermen" se sasvim verno i dovoljno logično nastavlja na viziju onoga što je Rejmi uspostavio u prva dva nastavka (bolje ili gore, nek presude fanatici) ovog eskapističkog serijala. Čoveka pauka Pitera Parkera (Tobi Mekgvajer), sada zatičemo uljuljkanog u uspešno uspostavljenu ravnotežu između ličnog i "poslovnog" života. Postao je samouveren, a samouverenost zna da zasmeta, pogotovo u odnosu na Parkerovu ljubav Meri Džejn Votson (Kirsten Danst), nerešene odnose sa bivšim prijateljem Harijem (Džejms Franko) i u odnosu na nove zlikovce i crni, vanzemaljski simbiotski organizam, koji mu otvora vrata ka mračnoj strani vlastite ličnosti.

Potencijalna privlačnost novog Rejmijevog iščitavanje Spajdermena leži u nesavršenoj ljudskosti glavnog lika. I upravo je u tome glavna "caka" novog filma, iz koje se crpi pregršt motiva za filmsko istraživanje u akcionom i u psihološkom smislu. Dok su mu neprijatelji sve brojniji i moćniji, Spajdermen samom sebi postaje najveći suparnik. O tome se raspreda kroz tri fabularne linije, u duga 140 minuta, uz niz akcionih sekvenci, često ponavljajućih i razvodnjenih.

Od svega u filmu najzanimljivija je transformacija Pitera Parkera od dobričine koji suparnike i zlikovce privodi pravdi, u mračnog, arogantnog zavodnika koji presuđuje neprijateljima. Nisu nezanimljiva ni dva, do sada najstrašnija, zločinca Sendmen (Tomas Hejden Čerč u ulozi negativca koji može po želji da menja oblik, veličinu i formu ) i Venom (Tofer Grejs kao Parkerov kolega suparnik), kao ni nove, naprednije igrarije holivudskih magova kompjuterske animacije. No, sve je to nakratko i uz česti otužni ukus već viđenog. Ali, šta je tu je, i superheroj mora od nečeg da živi. Očekuje se i četvrti nastavak.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.