Nema para za heroja

Izvor: Vesti-online.com, 19.Feb.2016, 09:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema para za "heroja"

Hrvatski reditelj Antun Vrdoljak (84) odlučio je da posle više od decenije ponovo stane iza kamere i snimi film o hrvatskom generalu Anti Gotovini. Vrdoljak koji je poznat po svojim nacionalističkim stavovima i koji je svojevremeno bio jedan od najbližih saradnika Franje Tuđmana, nikako da se pomiri sa činjenicom da je njegovo vreme prošlo i da treba da uživa u mirnim penzionerskim danima.

Ali ne, on bi da snima film o Gotovini, a glavna uloga rezervisana je za njegovog >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << zeta Gorana Višnjića, koji za razliku od Gotovine koji je imao tri žene, ima jednu suprugu Ivanu, ali i vanbračno dete sa drugom ženom koje je dobio kada je uveliko bio u braku, ali mu je žena ovu avanturu oprostila. Vrdoljak već četiri godine pokušava da skupi pare za ovaj film. Iako je očekivao da će ga svi zasuti evrima čim pomene Gotovinu, to se nije dogodilo.

- Mučno je živeti sa svim tim duhovima prošlosti u sebi. Hodaju vam po glavi, pitaju, traže... - rekao je svojevremeno Vrdoljak za hrvatske medije. Iako se Gotovina u Hrvatskoj tretira kao junak i ratni heroj, činjenica je da je on odgovoran za proterivanje 200.000 Srba i ubistva ljudi u akciji "Oluja" zbog čega je bio i u haškom zatvoru, ali je posle višegodišnjeg suđenja ipak oslobođen i u Hrvatskoj dočekan kao ratni heroj, iako je on daleko od toga.

Priča o filmu o Gotovini se provlači već godinama kroz hrvatske medije, Vrdoljak "bira" glumce, ali para nema, a bez novca teško je raditi. Jedino nije jasno zašto je sada ponovo podgrejana ova priča o generalu koji je godinama bežao od pravde, a i kada je konačno smešten u haški kazamat oslobođen je krivice 2012. godine i u Hrvatsku se vratio kao slobodan čovek.

Filmovanje života poznatih političara i vojnika nije ništa novo. I dok su pre više decenija najpopularniji bili partizanski filmovi koji su veličali Josipa Broza Tita, koga su glumile holivudske zvezde poput Ričarda Bartona, poslednjih godina aktuelni su savremeni vojnici.

Mnogi poznavaoci filmske umetnosti smatraju da ovakvi filmovi uopšte nisu potrebni i da su daleko od umetnosti, već pokušaj pojedinih reditelja da kroz bombastične teme povrate nekadašnji ugled.

Kako Vrdoljak nikako da snimi film o Gotovini, tako se već godinama kroz srpske medije provlači informacija o navodnom snimanju filma koji je inspirisan Željkom Ražnatovićem Arkanom. Svako malo se priča kako snimanje samo što nije počelo da se radi, ali do prve klape nikako da dođe. U jednom trenutku čak se pojavila i informacija da bi Eva Mendez mogla da glumi Cecu Ražnatović, udovicu Arkana ali ni od toga nije bilo ništa.

Vrdoljak, koji je sebe davno proglasio najboljim hrvatskim rediteljem, ne pristaje da padne u zaborav iako gazi već devetu deceniju života, već se svim silama bori da se o njemu bar priča i piše, kad već nema para za snimanje filmova po svojoj meri i ukusu. Poslednji put on je u rediteljsku stolicu seo 2004. godine režirajući film "Duga mračna noć" od koga je mnogo očekivao, ali film se baš nije proslavio, kao ni njegov reditelj.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.