Malešević: Film Apofenija kao metafora postojanja (VIDEO)

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Feb.2016, 13:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malešević: Film "Apofenija" kao metafora postojanja (VIDEO)

Film "Apofenija" Marina Maleševića biće prikazan na ovogodišnjem Festu, u okviru takmičarskog programa "Srpski film", a reditelj kaže da pojam u nazivu filma doživljava kao izvesnu metaforu postojanja.

"Istina je da se taj termin retko koristi, ali sa druge strane rekao bih da ga je svako, u većoj ili manjoj meri, iskusio. U filmu je njegova uloga veoma konkretna u smislu motiva koji će usloviti da se četiri glavna lika u završnoj sceni filma spoje, zatim dožive nešto >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << što bi moglo da predstavlja nešto više i veće od njih samih, ali takođe bi moglo predstavljati samo iluziju. U tom smislu ja taj pojam u filmu doživljavam kao izvesnu metaforu postojanja, da li ono ima svrhu ili nema", objasnio je Malešević, objavljeno je na sajtu Festa.

Za sinopsis "Apofenije" Malešević je nagrađen u Briselu još 2009. godine, a na pitanje koliko se od tada promenila (ili nije) naša stvarnost, reditelj primećuje da su se određene dnevno političke okolnosti menjale, ali suštinski nije ništa.

"Da sad imam priliku nešto da menjam, to bi više išlo u smeru oblikovanja samog filma kao pokušaja da postane umetničko delo, nego u smeru puke aktuelizacije", dodao je on.

Pišući scenario sa Draganom Stankovićem, Malašević kaže da nisu razmišljali o publici. "Kad malo bolje razmislim, mi sebe vidimo kao idealnu publiku. Otuda valjda i "globalni uspeh" koji smo postigli", naglasio je režiser.

"Apofenija" traje tri sata i Malešević objašnjava da je struktura scenarija takva da u filmu ne postoji jedan glavni lik, već njih četiri.

"Pošto je za razumevanje filma bitno da se prikažu intimne okolnosti svakog od njih, to prosto zahteva određeno vreme. Zapravo, pre snimanja nismo razmišljali o tome da li će film trajati dva ili tri sata. Za mene je dužina filma nebitna, sem u smislu koliko vam sama forma omogućava postizanje željenog efekta", precizirao je on.

U vezi egoizma kao jednoj od bitnih tema filma i velikoj boljki današnjeg vremena, Malešević smatra da je empatija rešenje.

"Imam utisak da bi i u godinama koje dolaze, a koje će biti daleko od idiličnih, uloga empatije mogla biti ključna, u smislu da li ćemo uopšte opstati kao ljudski rod ako zadržimo ovaj kurs egoizma ili će nas priroda ispljunuti kao grešku", ocenio je on.

Zadnja klapa "Apofenije" pala je u leto 2012. godine, a Malešević je dugo čekanje na premijeru obrazložio finansijskim problemima.

"Mislim da je izraz postprodukcioni pakao aktuelan u našoj kinematografiji već 15-ak godina ", kazao je reditelj.

Malešević ima utisak da "sem eventualno (Emira) Kusturice, niko od mladih ili reditelja srednje generacije ne može da živi od filma" i da je bavljenje filmom kod nas uglavnom hobi.

"Iz moje perspektive film je trenutno kod nas samo hobi, doduše takav koji ima tu moć da vam odredi život", ocenio je on.

Premijera na Festu Maleševiću znači priliku da možda jasnije uvidi mesto svojih filmova u savremenoj srpskoj produkciji.

Apofenija (Trailer) from PROCEDURA on Vimeo.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.