Besplatno u Kinoteku!

Izvor: Mondo, 21.Okt.2017, 08:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Besplatno u Kinoteku!

Povodom Dana audio-vizuelne kulture, ulaz slobodan!

Jugoslovenska kinoteka obeležiće Svetski dan audio-vizuelne kulturne besplatnim projekcijama 26. oktobra u Muzeju kinoteke i 27. oktobra u Svečanoj sali zdanja u Uzun Mirkovoj ulici.

"UNESKO je 2005. godine proglasio 27. oktobar za Svetski dan audio-vizuelne kulturne baštine da bi ukazao na ugroženost te vrste nasleđa i na potrebu da se u njegovo očuvanje aktivno uključe sve nadležne ustanove, čemu je Jugoslovenska >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << kinoteka u potpunosti posvećena", ističe direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić.

U Svečanoj sali Kinoteke 27. oktobra u 18 sati na programu je igrani film "Subotom uveče" (1957) našeg značajnog reditelja Vladimira Pogačića, i to šezdeset godina od premijernog prikazivanja tog prvog domaćeg omnibus filma.

FOTO, VIDEO: Zavirili smo u MSU

"Vladimir Pogačić bio je direktor Jugoslovenske kinoteke od 1954. do 1981. godine. Uz izuzetne zasluge za očuvanje filmske baštine na ovim prostorima, imao je i veliki međunarodni ugled u stručnim krugovima i bio dugogodišnji predsednik Svetske federacije filmskih arhiva", podseća Pantelić.

Uvodno izlaganje pred projekciju filma "Subotom uveče" imaće upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke Aleksandar Erdeljanović.

Dan ranije u sali u Kosovskoj ulici, uz izlaganje stručnog saradnika Arhiva, istoričara filma Božidara Marjanovića, na programu će biti filmovi producenata Svetozara Botorića i Đoke Bogdanovića, ali i Kinematografske sekcije srpske vojske, kao i neki filmovi nepoznatih autora snimljeni od 1913. do 1934. godine.

Za projekcije od 17 i od 19 sati, u okviru programa "Dokumentarni četvrtak", odabrano je 11 kratkometražnih ostvarenja, među kojima i "Beograd po zimi", "Dolazak regruta", "Proslava 1600 godina Milanskog edikta u Nišu", "Solunski proces" i "Scene iz života kralja Aleksandra" u režiji Mihaila Mihailovića.

Zatim će u Muzeju kinoteke, u 21 sat, biti prikazan igrani film "Buđenje pacova" (1967) Živojina Žike Pavlovića, značajno delo srpske filmske baštine koje beleži 50 godina od nastanka.

"Svetski dan audio-vizuelne baštine ove godine proslavlja se pod sloganom Discover, remember and share. Dakle, Otkrij, zapamti i deli, što je, naravno, i moto Jugoslovenske kinoteke i svih ostalih svetskih filmskih arhiva i kinoteka", zaključuje Pantelić.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.