Да ли деца треба да гледају цртане филмове пре спавања? Научници дошли до нових сазнања

Izvor: GradskeInfo.rs, 29.Sep.2022, 09:00

Да ли деца треба да гледају цртане филмове пре спавања? Научници дошли до нових сазнања

Деци је технологија данас доступнија него икада раније, а екрани су постали њихова свакодневница. Фото: Pexels/Victoria Akvarel Да ли знате колико је то заправо штетно за њихово здравље и колико омета њихов сан? Па није ни чудо онда што свако мало чујемо родитеље како се жале да деца не >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << спавају ноћу и да се свако мало буде.
Истраживања су потврдила да време проведено пред екраном има негативне последице на дете и резултирају лошим квалитетом сна и чешћим буђењем усред ноћи.
– Родитељи најчешће дозвољавају деци мобилне телефоне, таблете, лаптопове и сличне уређаје како би заокупирали њихову пажњу док они не обаве нешто друго. Разумем да је родитељима тешко и понекад користе екране као прву помоћ, али исто тако би требало да знају колико су они заправо штетни за њихову децу – упозоравају психолози, и додају:
– Посебно је опасно гледање у екран пре спавања. Време проведено пред екраном у том случају је посебно штетно за млађу децу. Ини због тога имају озбиљне проблеме са успављивањем и лошијим квалитетом сна, а често су и преморени што, између осталог, резултира лошим расположењем и смањеном концентрацијом у школи.
Зашто екрани толико утичу на сан? Постоји неколико начина на које екрани утичу на спавање деце. Један од њих је такозвана плава светлост из уређаја која повећава производњу мелатонина, хормона којег ваше тело производи како бисмо могли да останемо дуже будни.
– Плаво светло нам помаже да лакше издржимо умор и да не спавамо, што је одлично за одрасле људе током дана, али узрокује проблеме када дође ноћ – објашњава психолог и наглашава да плаво светло посебно ремети обрасце спавања код мале деце.
– Деци пре спавања не треба стимулација, већ нешто што ће их смирити и припремити за сан на најбољи могући начин. Уместо екрана, пре спавања препоручујем експериментисање са другим активностима које могу да помогну вашем детету да се опусти попут читања, купања или неких креативних игара. Свако дете се опушта на различит начин па је важно да дате детету времена и да пронађете оно што њему најбоље одговара – саветују психолози.
Da li ti je uvek hladno? Evo zdravstvenih problema koji bi mogli biti krivci

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Да ли деца треба да гледају цртане филмове пре спавања? Научници дошли до нових сазнања се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.