FILM ‘BESA’ SRPSKI KANDIDAT ZA OSKARA (VIDEO)

Blog: PartyClips.net, 26.Sep.2010, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FILM ‘BESA’ SRPSKI KANDIDAT ZA OSKARA (VIDEO)

Odlukom Stručnog odbora Akademije filmske umetnosti i nauke (AFUN), film Srđana Karanovića 'Besa' predstavljaće kinematografiju Srbije u konkurenciji za američku nagradu Oskar za najbolji film van engleskog govornog područja.

Član Stručnog odbora AFUN-a Petar Volk rekao je da je glasalo 11 članova tog tela i da je do odluke došlo posle drugog kruga glasanja kada je Karanovićev film dobio šest >> Pročitaj celu vest na sajtu Blogovi << glasova, a film Srđana Koljevića 'Žena sa slomljenim nosom' pet.
U konkurenciji su ukupno bila četiri filma koji su, od prijavljenih šest, ispunili sve propisane uslove. Pored pomenuta dva filma bili su to 'Flešbek' Aleksandra Jankovića i 'Ðavolja varoš' Vladimira Paskaljevića. U prvom krugu su Karanovićev i Koljevićev film dobili po pet glasova, a 'Flešbek' jedan, pa se glasalo i drugi put. Uslove za ulazak u 'utakmicu' nisu ispunili filmovi 'Montevideo, Bog te video' Dragana Bjelogrlića i 'Motel Nana' Predraga Velinovića.
Volk je napomenuo da prema propozicijama Američke akademije u Los Anđelesu koja 83. put dodeljuje prestižnu nagradu Oskar, kopija izabranog filma sa pratećom dokumentacijom treba da bude dostavljena do 1. oktobra. Producentu filma 'Besa' predstoji potom da na na najbolji mogući način predstavi film u Americi.
'Vest me je naravno, vrlo obradovala, to je za mene velika čast. Mislim da će to u velikoj meri doprineti da se ovde kod nas film još bolje zapamti, ili možda još bolje gleda kada se pojavi na televiziji ili na DVD-u, pošto je već bio u bioskopskoj distribuciji', rekao je Karanović Tanjugu. On je, međutim, ocenio da su kada je u pitanju stvarna trka za Oskara šanse vrlo male.


Pogledaj vesti o: Film Besa

Nastavak na PartyClips.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta PartyClips.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta PartyClips.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.