Završen Joakim Iter Fest, gran pri mađarskoj predstavi

Izvor: RTS, 14.Okt.2019, 11:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen "Joakim Iter Fest", gran pri mađarskoj predstavi

Gran pri "Joakim Vujić" za najbolju predstavu međunarodnog pozorišnog festivala "Joakim Inter Fest" dodeljen je predstavi "Medejini dečaci" u režiji Andreja Mažerija pozorišta Apolo 111 iz Bukurešta.
U obrazloženju odluke žirija navodi se da "rafiniranim pozorišnim sredstvima autori tumače motive Euripidove tragedije, donoseći ne samo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << novo razumevanje mita, nego i autentičan doživljaj aktuelnog odnosa Evrope i sveta".

"Predstava nosi snažan društveni angažman, ali deluje i na intimnom, emotivnom planu i pleni tipično pozorišnim paradoksom: da se lik Medeje doživljava u svoj složenosti i punoći - u izvođenju muškarca, odnosno muškog ansambla", ističe se u obrazloženju. 
Napominje se da mladost autorske ekipe u kombinaciji sa talentom, radoznalošću i spremnošću za eksperiment, ali i erudicijom i zrelošću, donosi novu veru u potencijal i značaj pozorišne umetnosti danas.
Specijalna nagrada grada Kragujevca dodeljujena je Vedrani Božinović za rad na dramaturgiji predstave "Hasanaginica" Novosadskog pozorišta/Ujvideki Szinhaza.
Festival je ove godine održan pod sloganom "Ko se boji pozorišta?". U selekciji pozorišnog kritičara RTS-a Slobodana Savića prikazane su predstave iz Slovenije, Hrvatske, Rumunije, Bugarske i Srbije, a svake večeri tražila se karta više. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Završen četrnaesti „Joakim interfest“: Gran pri za predstavu "Medejini dečaci"

Izvor: Blic, 14.Okt.2019

Sinoć je u Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujrvcu završen četrnaesti „Joakim interfest“ međunarodni pozorišni festival na kome su za šest dana nastupala pozorišta iz Bugarske, Rumunije, Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.