Večeras se završava 46. Fest

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Mar.2018, 11:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Večeras se završava 46. Fest

Projekcijom filma "Lice", za koji je poljska rediteljka Malgoržata Šumovska, odnela je Veliku nagradu žirija - Srebrnog medveda na ovogodišnjem Berlinalu, večeras se u Sava Centru završava 46. Fest.

U ovoj bajkovitoj tragikomediji Šumovska otkriva površnost i dvoličnost jednog malog provincijskog grada u Poljskoj, kritikujući istovremeno i celo poljsko društvo.

"Mislila sam da je ovo interesantna metafora: kako ljudi tretiraju čoveka nakon transplantacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << lica. Htela sam da ispričam priču o čoveku koji gubi svoj identitet i društvu punom predrasuda koje ga odbacuje samo zato što više ne može da ga prepozna", izjavila je rediteljka.

Od 23. februara na Festu je prikazano 116 filmova i 10 klasika u 12 sala širom Beograda.

Ištvan Sabo, Karen Šahnazarov, Kornel Mundruco, Paolo Đenoveze, samo su neki od četrdesetak gostiju koji su prethodnih dana boravili u Beogradu, predstavili svoje filmove i primili značajna priznanja.

Sabu je uručen "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos evropskom filmu, Šahnazarovu "Beogradski pobednik" za dosadašnje stvaralaštvo i Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke, Mundrucu Plaketa Kinoteke, Nedi Arnerić "Beogradski pobednik" za doprinos filmskoj umetnosti.

Najboljim filmom u Glavnom programu Festa proglašen je danski "Šarmer" u režiji Milada Alamija, dok je u nacionalnoj selekciji trujumfovao "Ederelezi rising" Lazara Bodrože.

Najtraženiji film je bilo ostvarenje "Fantomska nit" Pola Tomasa Andersona, pa je njemu i otišla nagrada publike, dok su pažnju kritičara privukli filmovi: "Izgrednici" Dejana Zečevića, "Uvreda" Zijada Dueirija, "Dovlatov" Alekseja Germana mlađeg i "Ederlezi rising".

Neke od najtraženijih filmova publika će moći da pogleda i u okviru programa "postFESTum" 5. marta u Sava Centru, Domu omladine, DKC-u, Fontani, Kinoteci i CZK Vlada Divljan.

Među odabranim ostvarenjima za "Fest na bis" su "Lice", "Fantomska nit", "Prema istinitoj priči" Romana Polanskog, "Filmske zvezde ne umiru u Liverpulu" Pola Mekgijana, "Niotkuda" Fatiha Akina, "Životinje" Grega Zglinskog, "Pravo mesto" Paola Đenovezea, "Neka svetlost uđe" Kler Deni, "Skver" Rubena Estlunda, "Siloviti" Mišela Azanavisijus i druga.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Lice" zatvara ovogodišnji Fest

Izvor: Radio 021, 04.Mar.2018

Projekcijom filma "Lice", za koji je poljska rediteljka Malgoržata Šumovska, odnela je Veliku nagradu žirija - Srebrnog medveda na ovogodišnjem Berlinalu, večeras se u Sava Centru završava 46. Fest...U ovoj bajkovitoj tragikomediji, Šumovska otkriva površnost i dvoličnost jednog malog provincijskog...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.