Večeras počinje “Urban fest”

Izvor: JUGpress.com, 01.Sep.2017, 10:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Večeras počinje “Urban fest”

NIŠ, 1. SEPTEMBAR 2017

VEČERAS POČINJE 13. URBAN FEST

Večeras počinje trinaesti po redu “Urban fest”, međunarodni festival studentskih pozorišnih scena.  Ceo Niš biće pozornica – tako su najavili organizatori  iz Studentskog kulturnog centra. Do 5. septembra, u dva termina na dve odvojene lokacije, od 20:30 i 22 sata igraće se pozorišne predstave na otvorenom na teritoriji svih pet opština >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << u Nišu, na alternativnim scenama.  Ukupno će biti izvedeno 10 predstava iz Srbije I Bugarske .

“Igra se i po haustorima , iza Bubanjske pijace, iza “Zone 1”, u stambenom bloku, koda Starog kupatila u Niškoj Banji, u Mobilijaru, Pantaleju, opet između zgrada. U tom smislu teatar ne poznaje granice. To je dobro. Ovaj festival ima tu osobenost da to ne samo podržava nego I podražava”, kaže Aleksandar Mihailović, umetnički direktor Festivala.

Amatersko pozorište Studenskog kulturnog centra ove godine je  domaćin I učesnik “Urban festa”. Oni će 4. septembra odigrati više puta nagrađivanu predstavu “Mučenici”.

“Ovaj festival je od velikog značaja jer je to jedini festival u zemlji u kome se predstave igraju pod otvorenim nebom I na različitim lokacijama. To je nešto što je dtugačije. Sva ta pozorišta , omladinska, studenska, akademska pozorišta u našoj zemlji treba da imaju još neku tačku skupljanja, poput festivala. Ako ne I više od toga, dovoljno je što ti mladi ljudi nisu na ulici”,rekao jeMiloš Cvetković, rukovodilac Akademskog pozorišta Studenskog kulturnog centra.

„Sasvim sam sigurna da će različitost scene , različitost ideja koje se predstavljaju na scenama biti apsolutno autentični. Sigurna sam da se problemi kojima se oni bave , a to su problemi mladih, problemi ugroženih grupa, socijalni , i način prevazilaženja istih , ostati zapamćeni mađu našim“, kaže direktorka Studenskog kulturnog centra Dragana Petković.

Ovogodišnji festival otvoriće predstava “Bre – Kabare”, Dramske družine “A” iz Beograda, na pozorinici u Parku Svetog Save.

U drugom terminu , od  22 sata, odigraće se i predstava “Bog” Dramskog studija Gimnazije u Prokuplju. Predstava je pisana na osnovu teksta Vudija Alena. Pozornica će biti postavljena na igralištu iza tržnog centra “Zona I”.

Na festivalu se dodeljuje 5 nagrada, a ovogodišnji žiri čine Mimi Tanevska, profesorica sa Skopske akademije “Kirilo i Metodije”, Dejan Cicmilović, niški glumac i profesor sa dramskog odseka Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici i Marjan Todorović, glumac Narodnog pozorišta u Nišu. Dodeljuju se nagrade za glavnu mušku ulogu, glavnu žensku ulogu, nagrada za najbolju epizodnu mušku ulogu, najbolju epizodnu žensku ulogu i gran pri koji može da ponese pojedinac ili cela grupa. .

U slučaju kiše, prema rečima organizatora, predstave će se odigrati u Pozorištu lutaka.

Ulaz je slobodan.

Program “Urban festa”

Petak, 1. septembar – Opština Medijana

20:20 – Svečano otvaranje festivala (pozornica u parku Svetog Save)

20:30 – “Bre – kabare”, Dramska družina A, Beograd, Srbija (pozornica u parku Svetog Save)

22:00 – “Bog” – Dramski studio Gimanzije u Prokuplju, Srbija (Romanijska ulica, pozornica na igralištu iza tržnog centra “Zona I”)

Subota, 2. septembar – Opština Niška Banja

20:30 – “Gosti”, Fakultet umetnosti Univerziteta u Prištini, Srbija (pozornica kod starog kupatila)

22:00 – “Vođa”, Udruženje građana “Cug”, Vranje, Srbija (mala scena Doma kulture)

Nedelja, 3. septembar – Opština Palilula

20:30 – “North Force”, Nova akademija umetnosti, Beograd, Srbija (pozornica kod pijace Bubanj)

22:00 – “Potonutik”, Teatar “Konik”, Kulturn centar “Dobri Čintulov – 1935”, Sofija, Bugarska (pozornica iza zgrade Doma učenika i Gimnazije Svetozar Marković)

Ponedeljak, 4. septembar – Opština Pantelej

20:30 – “Mučenici”, Akademsko pozorište SKC Niš, Srbija (pozornica na Durlanu, peščanik iza Robne kuće, između solitera kod pošte)

22:30 – “Era ožalošćenih komedija nasilno izazvane smrti”, Akademsko pozorište SKC Kragujevac, Srbija (pozornica u dvorištu Opštine)

Utorak, 5. septembar – Opština Crveni Krst

20:30 – “Lilika – pozorišna slika iz života”, Akademija umetnosti Novi Sad, Srbija (pozornica kod barutane i meteorološke stanice u Tvrđavi)

22:00 – “Životinjska farma”, Teatar “Gimnazijalac”, Lebane, Srbija (pozornica u dvorištu Univerziteta)

23:30 – Svečano zatvaranje festivala

PodeliteŠtampajFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.