Vasil Hadžimanov bend zatvara ”Drum dum fest” u Leskovcu

Izvor: JužneVesti.com, 27.Sep.2022, 18:45

Vasil Hadžimanov bend zatvara ”Drum dum fest” u Leskovcu

Posle 6 godina na leskovački ”Drum dum fest” vraća se Vasil Hadžimanov, čiji je koncert 2015. godine prekinut zbog toga što je stanarima u centru grada smetala buka. Jednom od najcenjenijih muzičara srpskog džeza na sceni leskovačkog Narodnog pozorišta 1. oktobra društvo će praviti Viktor Filipovski na bubnjevima i Bojan Ivković na perkusijama.

Defile mladih bubnjara, njihovi nastupi i radionice sastavni >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << su deo Festivala koji već više od decenije čuva jedan od praistorijskih instrumenata. Mnogi muzičari za bubanj vole da kažu da je nezaobilazan instrument svakog orkestra jer, pre svega, služi za isticanje ritma i pojačavanje zvuka.

11. ”Drum dum fest” biće upamćen i po tome što se, na veliku radost svih ljubitelja džeza, vraća Vasil Hadžimanov. On je bio gost leskovačkog Festivala bubnjeva i 2015. godine, kada je policija pet minuta pre ponoći, nakon prijave građana zbog buke, momentalno prekinula koncert.

Upravo je to jedan od razloga što se ”Drum dum fest” par godina unazad održava u zatvorenom prostoru. Ipak, to organizatorima, bar kako kažu, ne smeta pa za subotnje veče u Leskovcu najavljuju pravi muzički spektakl.

Vasilova ideja o kombinovanju balkanskih tradicionalnih, narodnih ritmova i zapadnjačkih, modernih muzičkih stilova (džez, fank, rok) potpuno je autentična u njegovoj muzici i predstavlja jedinstven pristup džez muzici. Uporan, uvek prisutan, muzičar beskrajne radne energije i muzikalnosti, Vasil Hadžimanov, pijanista, kompozitor, aranžer i pedagog, nezaobilazna je karika srpskog džeza, s kraja 20. veka i početka novog milenijuma, ličnost koja nosi vezujući gen predaka koji su, svaki na svoj način, ostavili trag u balkanskoj muzici i kulturnom nasleđu - ističu organizatori.

Nastup jednog od najcenjenih džez muzičara upotpuniće i mladi makedonski bubnjar Viktor Filipovski, kao i jedan od najboljih džez fjužn perkusionista današnjice Bojan Ivković.

Karte za večernji deo programa ”Drum dum festa” po ceni od 1.000 dinara mogu se kupiti u kafiću ”Marfi pab”.

Podsetimo, na 11. festivalu bubnjeva po drugi put biće dodeljena i nagrada za životno delo, a ovogodišnji laureat je čuveni bubnjar grupe Smak Slobodan Stojanović Kepa.
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.