Uspomene i dragocenosti sa tavana i iz podruma

Izvor: Politika, 20.Nov.2012, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uspomene i dragocenosti sa tavana i iz podruma

Na „Antiko festu” poznavaoci starina mogli su da prodaju, kupe i razmenjuju delove svojih kolekcija

Minijature od slonovače, posuđe od zlata, srebra, bronze i mesinga, šoljice od herendi porcelana, Dalijeve sličice u emajlu, stari nakit i nameštaj iz 19. veka traže nove vlasnike na sajmu antikviteta i kolekcionarstva „Antiko fest” koji je juče je otvoren u „Delta sitiju”. Na manifestaciji koju organizuje „Pero art centar” ljubitelji i poznavaoci starina >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << mogu ne samo da kupe, već i da zamene i prodaju komade koji dugo stoje zaboravljeni na tavanima i u podrumima porodičnih kuća, poput fotografija iz Prvog svetskog rata, knjiga i bankovnih akcija iz 19. veka, starih postera, novina ili novčanica iz 1860. godine.  

– Najstariji papirni primerci na sajmu su pisma iz 18. veka, koji su skupljani više decenija. Oni su poput filatelije i fotografija složeni hronološki i tematski. Potrebna je velika posvećenost i strpljenje kako bi se napravila kolekcija – objasnila je izlagač Ljiljana Pivaljević.

Prema rečima izlagača, nekim predmetima starim više od sto godina se danas uopšte ne zna namena. Ali, ono što ne razlikuje stari nameštaj, posuđe i nakit od modernog jeste što je oduvek postojala razlika u kvalitetu.

– Dođu ljudi pa nam kažu „Ali, to je staro više od pedeset godina”, a mi im onda objasnimo da sve što je staro nije i vredno. Ono što nije vredelo tada, ne vredi ni sad. Engleski porcelan sa posebnim žigom ili rezbaren pribor za jelo iz posleratnog Beograda vredniji su od tadašnjeg običnog posuđa – istakla je izlagač Milica Dimitrijević.

Pored kupovine, prodaje i razmene posetioci na sajmu dobijaju i savete od stručnjaka i poznavalaca antikviteta. Zoran Pavlović, koji često i sam organizuje ovu vrstu sajmova, navodi da ljubitelje starina obično zanima koliko vredi komad koji imaju u kući ili kako mogu da restauriraju nešto što su našli. Ali, izlagači ističu da se na ovim sajmovima pre svega lepo druže i sklapaju prijateljstva.

Vidite različit svet. Tako sam se upoznala sa Oljom Ivanjicki, koja je redovno posećivala naše manifestacije i volela da posedi sa nama. Sajam je koristan i zato što vežbamo strane jezike. Puno je inostranih turista koje zanimaju detalji u vezi sa predmetima. Neki posetioci dođu da prošetaju, čisto da vide šta ima. Neki svrate i da se ugreju, da ne moraju kod kuće da uključuju peći. Već znamo lica nekih bakica koje redovno vikendom prošetaju do nas – rekla je Dimitrijevićeva.

----------------------------------------------------------------------- 

Nove generacije kolekcionara

Izlagači objašnjavaju da se na sajmu naslušaju svega i svačega. Kako kažu, ima kupaca kojima je samo bitno da je nešto staro, a ne i njegovo poreklo i istorija.

Bilo je kupaca koji su hteli da im nađemo originalni stilski sto „Luj XVI” po određenoj meri. Pored toga, nove generacije „kolekcionara”, ne znajući šta kupuju, menjaju namenu starim predmetima. Tako držač za knjige postaje nosač za policu, a stare metalne čašice su novi svećnjaci. Kako izlagači kažu, „novo vreme, nove ideje”.

D. A.

objavljeno: 20.11.2012.
Pogledaj vesti o: Fest

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.