U Opovu festival ludaji u čast

Izvor: RTS, 30.Sep.2019, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Opovu festival ludaji u čast

U Opovu je održan Ludaja fest, manifestacija posvećena bundevi, koju u tom mestu već godinama gaji 30-ak domaćinstava.
Povrtari iz Opova već decenijama gaje ludaje, ili domaće bele bundeve, a početkom jeseni organizuju festival posvećen njima. Učesnici su se takmičili za najveću i najslađu bundevu, a deca u zabavnim igrama kao što su kotrljanje ludaje i trka sa kolicima. Tu im je bila potrebna >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << brzina i veština.
 
"Naravno da je zabavno kad dođe puno dece ovde i kad se takmičimo. Nadam se da će biti neka medalja ili pehar."
Bundeva je veoma zdrava, puna vitamina drugih hranljivih sastojaka, a domaćice je koriste kada prave sokove, džemove, kolače i domaće pite. Pravo je umeće napraviti je sa tegljenim korama.
„To se razvlači po čitavom stolu, polako se puni filom, umotava i to je to. Nije teško, treba samo praksa i ljubav", kaže Danijela Kozlovački, iz Udruženja žena „Kreativa" Sefkerin.
Ove godine povrtari ne mogu da se pohvale dobrim rodom bundeve.
„Godina je bila ispod proseka. Nema veće bundeve od 25-26 kila, a pre je bilo i do 70-80. Mi to gajimo prirodno, bez hemikalija, što bi rekao narod: šta rodi, rodi", kaže Veljko Josić, predsednik Udruženja povrtara Opovo.
Ludaja fest je jedna od omiljenih poljoprivredno-turističkih manifestacija, koje se održavaju u opštini Opovo.
„Razvoj agro-turizma je bitan segment u razvoju naše lokalne samouprave. Današnja manifestacija je samo jedna od aktivnosti i uvod u Oktobarske dane. Promovišemo tradicionalne vrednosti, koje smo možda zaboravili", kaže Zoran Tasić, predsednik Opštine Opovo.
Proizvođače bundeve sada čeka skladištenje i prodaja na pijacama u okolnim gradovima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.