U Domu omladine svečano otvoren Grin fest

Izvor: Studio B, 15.Nov.2012, 01:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Domu omladine svečano otvoren "Grin fest"

U Domu omladine Beograda svečano je otvoren 3. Medunarodni festival zelene kulture "Grin fest" (Green Fest), američkim dokumentarnim filmom "Igraj ponovo".

Festival su otvorili sekretar za zaštitu životne sredine grada Beograda Nataša Đokić i direktor Jugoslovenske kinoteke i član žirija Radoslav Zelenović.   

Programski direktor festa, iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Centra za unapređenje životne sredine, Vladan Ščekić izjavio je za Tanjug da je cilj "Grin festa" da podigne svest građana o značaju ekologije, ali i da na izvestan način utiče i na donosioce odluka kako bi shvatili da je zaštita životne sredine jedno od bitnih pitanja za budućnost.  

"Grin fest" je jedinstven festival zelene kulture u svetu koji spaja film, umetnost, obrazovanje i ekološke vrednosti u jedinstveni kulturni izraz. Posetioce u naredna dva dana očekuje 90 kratkih i amaterskih filmova iz 22 zemlje u takmičarskoj kategoriji, kao i rekordan broj dokumentarno-igranih filmskih ostvarenja (125) iz zemalja regiona, ali i iz: Južne Koreje, SAD, Ukrajine, Turske, Belgije, Portugalije, Francuske, Kine, Moldavije, Italije, Libana, Poljske, Irana...  

Najbolji kratki ekološki filmovi snimljeni mobilnim telefonom, stigli putem konkursa objavljenog u saradnji sa kompanijom "Vip mobile", biće prikazani u okviru programa Ekomotivacija. Uz sve programske sadržaje, svako ko donese stari mobilni telefon, dobiće vaučer sa popustom za kupovinu novog telefona kompanije "Vip mobile". Stručnjak iz te kompanije za održivost Una Stanimirović izjavila je da ova "Vip mobile" planira da nastavi svoj dugoročni program Ekomotivacija, koji je započeo početkom ove godine, i nakon završetka Festa nizom akcija sa ciljem promocije reciklaže i ponovne upotrebe materijala.   

Specijalni gost "Grin festa" je slovenački reditelj Mako Sajko. Biće prikazana retrospektiva njegovih dokumentarnih filmova iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, u kojima je obrađivao teme problematične tadašnjem režimu SFRJ, kao što su zagađenje životne sredine i visoka stopa samoubistava. Ovogodišnji festival biće zatvoren 16. novembra američkim filmom "Predsednik ostrva", kada će i žiri festivala proglasiti pobednike u šest takmičarskih kategorija.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Recikliramo samo tri odsto otpada

Izvor: B92, 15.Nov.2012

Beograd -- Srbija reciklira ukupno tri odsto otpada, dok Austrija to čini sa 97 odsto štetnog materijala, a Švedska čak i uvozi materijal za reciklažu...Kako je rekao programski direktor "Grin Festa" (Green Fest) Vladan Šćekić, taj festival ima glavi cilj da podigne svest građana o značaju...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.