U Bačkoj pripreme za velike mrsne manifestacije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jan.2020, 03:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Bačkoj pripreme za velike "mrsne" manifestacije

U tri naselja u Bačkoj u toku su pripreme za velike "mrsne" manifestacije. Prvog dana narednog meseca u Sivcu će se održati prvi "Čvarak fest", a u Bačkoj Topoli kvalifikaciono takmičenje za "Kobasicijadu" u Turiji, za koju je rezervisan poslednji vikend u februaru.

Sivac, najveće selo u Vojvodini, koje čuva tradiciju svinjokolja, dobio je svetkovinu posvećenu specijalitetu nastalom "čvarenjem" komadića slanine dok se iz nje ne izvuče sav višak masnoće. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Koliko je sekretar MZ Boban Damjanović "pogodio" idejom za pokretanje "Čvarak festa", potvrđuje podatak da je interesovanje za učešće na ovoj manifestaciji dosad pokazalo više od 40 ekipa, a prijavljivanje još traje. Organizatori, MZ Sivac i Turistička organizacija Opštine Kula, omogućiće svim posetiocima da degustiraju i po promotivnim cenama kupe vrhunske vojvođanske čvarke.

Domaćini u Bačkoj Topoli poželeli su da se okušaju u takmičenju u pravljenju kobasica, u čemu imaju velikog iskustva, ali budući da su u tome neprikosnoveni majstori iz Turije kraj Srbobrana, nadaleko čuveni po "Kobasicijadi", Topolčani će 1. februara ugostiti Turijce, koji će počastiti domaćine svojim specijalitetom i žirirati u lokalnom nadmetanju za najbolju kobasicu. "Kobasicijada" u Bačkoj Topoli biće održana na pijaci, a pobednička ekipa dobiće besplatnu kotizaciju za takmičenje u Turiji.

Ranislav Stankov, predsednik Udruženja "Kobasicijada" u Turiji, kaže da zanimanje za 36. "izdanje" ove gastro-turističke manifestacije vlada u celoj Evropi, odakle će, prema najavama, stići i takmičarske ekipe i posetioci. Turijski majstori će složno, van takmičenja sa drugima, pokušati da nadmaše sebe.

"Očekujemo da ćemo ugostiti na desetine hiljada gostiju iz zemlje i inostranstva, koji će prisustvovati još jednom obaranju Ginisovog rekorda u dužini napravljene kobasice u jednom komadu. U Ginisovu knjigu ušli smo 2013. godine sa kobasicom od 2.029 metara, koju svake godine produžavamo za metar, tako da ima dva kilometra i onoliko metara koliko godina traje manifestacija. To znači da će ovogodišnja "rekorderka" biti dugačka 2.036 metara", rekao je Stankov.

Promocije uz popularne cene

Centralnoj manifestaciji u Turiji, na kojoj će 29. februara biti prezentovana divovska kobasica, prethodiće promocije "Kobasicijade" 7. februara u Somboru, 14. u Subotici i 21. u Novom Sadu. Posetiocima će biti ponuđene sveže, suve i pečene kobasice po popularnim cenama.
Pogledaj vesti o: Fest

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.