Takmičarski program istorijska prekretnica Festa

Izvor: Danas, 11.Feb.2016, 10:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Takmičarski program istorijska prekretnica Festa

Beograd - Međunarodni filmski festival Fest biće održan od 26. februara do 6. marta pod sloganom Briše granice, a karte za projekcije 110 filmova u 12 programskih celina većsu u prodaji. Novost 44. izdanja je da je za filmove u Sava centru moguća i onlajn kupovina putem Eventima, kao i na Eventim prodajnim mestima. A koje još novine očekuju publiku Festa, u razgovoru za Danas govori Milan Lazović, direktor Centra beogradskih festivala, organizator najvažnije domaće filmske manifestacije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << />
- Pored prodaje karata online preko Eventima i na njihovim prodajnim mestima, što će umnogome rasteretiti redove na tradicionalnoj blagajni Sava centra, od ove godine umesto Doma sindikata, gledaoci će filmove moći da vide u Cineplexx-u, tačnije u tri sale ovog modernog bioskopa. Što se programa tiče, ove godine filmovi Festa prikazivaće se i u prostorima koji nisu tradicionalno vezani za ovaj festival. Film "Magbet" biće prikazan u Narodnom pozorištu, a dokumentarni film o Dženis Džoplin gledaoci će moći da pogledaju u ustanovi kulture Parobrod gde će u okviru projekcije filma biće organizovana i tribina kao i tribjut koncert. Film "Noma" svoju premijeru imaće u restoranu Komunale. Po prvi put na Festu na programu su se našle i prve dve epizode serije "Poslednji panteri", koja je između ostalog snimana i u Beogradu za vreme prošlogodišnjeg Festa. U okviru programa Fest klasik raznovrsnim sadržajima biće obeleženo 20 godina od iznenadne smrti znamenitog filmskog kritičara Nebojše Đukelića. Takođe, biće prikazano nekoliko filmova kao omaž nedavno preminuloj rok ikoni Dejvidu Bouviju a posebna pažnja ove godine biće posvećena najmlađoj publici za koju je namenjena posebna selekcija - Plazma festić.

* Gradski sekretar Vladan Vukosavljević istakao je da je prošlogodišnje uspešno izdanje dovelo do uvećanog budžeta ove godine. Šta to konkretno znači za Fest?

- To znači da je grad prepoznao potencijal ove filmske svetkovine koji se temelji na izuzetno uspešnoj tradiciji i stalnim naporima za njegovo unapređivanje. To je neka vrsta potvrde da je ono što je urađeno prošle godine, mislim pre svega na uvođenje takmičarskog programa i nacionalne selekcije, kao i drastičnog povećanja broja filmova u odnosu na ranije godine, urodilo plodom iispunilo očekivanja i publike, stručne javnosti i onih koji odlučuju o budžetu.

* Fest pretenduje da bude najvažniji filmski festival u regionu. Kako ostvariti taj cilj?

- Ove godine na Festu gledaoci mogu da vide veliki broj filmova po prvi put u regionu. Program je veoma "svež" i u tom smislu Fest ima veliki broj ekskluzivnih premijera kada je region u pitanju, a u određenom broju i Evropa. To je pravac u kome Fest treba da ide i dalje i to je pravi način da postane najvažniji festival u regionu.

* Koliko je važno to što u tom procesu povratka stare slave Fest postaje pre svega takmičarski festival?

- Revijalni festivali u današnje vreme gube na svom značaju. Ako na festivalu ne postoje nagrade, ako ne postoje gosti, glumci, reditelji, producenti, filmske ekipe koje dolaze zbog svojih filmova koji se takmiče na festivalu, nema ni prave festivalske atmosfere, nema ni tolikog interesovanja medija za festival, pa samim tim ni sponzora. Zbog toga uvođenje takmičarskog programa predstavlja istorijsku prekretnicu u razvoju Festa.

* Za publiku i domaću javnost pored dobrih filmova važni su i gosti. Ko će od značajnih imena biti gost Beograda ovaj put?

- Ove godine gosti festival su: glumica Viktorija Abril, reditelj Džon Mektirnan, reditelj filma "99 domova" Ramin Bahrani, reditelj Pavel Lungin, glumac Entoni Lapalja i drugi.

* Ubrzo nakon Festa, CEBEF organizuje Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, koji je takođe prošle godine pretrpeo određene promene. Kako će izgledati druga godina novog Kratkog metra?

- Neke od promena ovogodišnjeg izdanja Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma tiču se prvenstveno kriterijuma za izbor filmova za takmičarske selekcije. Osnovna ideja je da glavni akcenat sada bude na novim i savremenim filmskim formama i idejama, što bi, čini nam se, festival približilo mlađoj publici. Još jedna značajna promena odnosi se na regionalne selekcije koje će ove godine obuhvatiti filmove iz zemalja Jugoistočne Evrope, što će predstavljati značajno širenje ka važnim kinematografijama u regionu, kao što su Grčka, Bugarska, Rumunija... Očekujemo da će to biti motivacija i izazov za našu domaću produkciju.

* Do kraja godine slede i Sofest, Belef, Bemus... Šta publika može očekivati na ovim manifestacijama?

- Sofest je festival koji ima značajno mesto u domaćoj kinematografiji i koji je protekle godine okupio 19 domaćih ostvarenja što ćemo nastaviti i ove godine predstavljanjem godišnje produkcije i nagradama čiji je fokus na manje eksponiranim filmskim profesijama (scenografija, montaža, kostim, muzika). Belef nesumnjivo predstavlja dominantnu kulturnu, a i značajan deo turističke ponude glavnog grada tokom letnjih meseci. Ove godine je 25. jubilarni festival i pripremamo program koji će svojim raznovrsnim i kvalitetnim sadržajima, u raznim umetničkim žanrovima, predstavljati respektabilnu kulturnu ponudu. Bemus smo posle problema izazvanih gašenjem njegovog organizatora Jugokoncerta uspeli ponovo da vratimo na staze stare slave. Ove godine će najugledniji festival umetničke muzike biti izuzetno kvalitetan i u programskom i izvođačkom smislu.

* Kakvi su dalji planovi CEBEF-a?

- Centar beogradskih festivala se u proteklih godinu i po dana od svog osnivanja pozicionirao kao značajna kulturna institucija koja organizuje većinu festivala i manifestacija od interesa za grad Beograd. Mislim da smo sve dosadašnje kulturne sadržaje organizovali po najvišim profesionalnim standardima na zadovoljstvo publike i učesnika. U našem domenu je i sezona umetničke muzike u okviru koje bih posebno izdvojio gostovanje jednog od najvećih svetskih muzičkih brendova - Hora bečkih dečaka koji će nastupiti 21. maja u Sava centru.

Lična karta Festa

Od prošle godine najvažniji domaći filmski festival od revijalnog je postao takmičarski festival. Prvi Beogradski pobednik pripao je jordanskom vesternu "Vuk", koji se ove godine takmiči za nagradu Oskar u kategoriji najboljih filmova van engleskog govornog područja, a ove godine u selekciji glavnog takmičarskog programa je 15 filmova iz celog sveta. Festival otvara domaći film "Vlažnost" reditelja i scenariste Nikole Ljuce, koji će zajedno sa još 18 filmova, biti deo nacionalne selekcije. Međunarodni žiri oba takmičarska programa odlučivaće o dobitnicima u kategorijama: najbolji film, najbolji scenario, najbolja režija, najbolja muška uloga, najbolja ženska uloga i najbolji debi.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.