Subotički pronalazači nagrađeni na Tesla festu

Izvor: Radio 021, 04.Nov.2014, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Subotički pronalazači nagrađeni na Tesla festu

Sa međunarodnog festivala inovacija, znanja i stvaralaštva Tesla fest, koji je održan polovinom prošlog meseca u Novom Sadu, Subotičani su se vratili sa brojnim priznanjima za tehnološke inovacije u oblasti ekologije.

Ovo je druga godina kako je subotičko Društvo inovatora i pronalazača, koje postoji skoro pola veka i trenutno ima 17 aktivnih članova, uz podršku lokalne samouprave učestvovalo na pomenutom festivalu.

Među 500 pronalazaka i preko 150 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << izlagača iz zemlje i inostranstva, zapaženi su bili upravo pronalasci Društva iz Subotice. Inovatori su se vratili kući sa jednom zlatnom, dve srebrne, dve bronzane medalje i posebnim priznanjem Ruske federacije koje dodeljuje državni Institut za tehnologiju.

Nagrađena su idejna rešenja i uređaji koji služe za rasterivanje magle i gradonosnih oblaka, zatim grupa rešenja za akumuliranje atmosferskih voda, štednju pogonskog goriva kod motora sa unutrašnjim sagorevanjem, obogaćivanje pitke vode kiseonikom, pospešivanje učinkovitosti izolacionog materijala i hemijski postupci za razgrađivanje otpadnog stakla.

Zlatna medalja dodeljena je za uređaj u domaćinstvu koji višestruko umanjuje potrošnju pitke vode, količinu otpadnih voda i potrošnju električne energije. "Srbija je među poslednjim zemljama u Evropi prema broju prijavljenih pronalazaka. Iako su potencijali naših inovatora veliki, godišnje se zaštiti i realizuje oko 250 pronalazaka", rekao je predsednik Saveza pronalazača Vojvodine Anđelko Glavašević.

Inovacije i pronalasci mogu da budu jedan od odgovora na prevazilaženje ekonomske krize, a kako bi se njihov broj podstakao Srbija treba da pokrene sveopštu akciju koja se odnosi na inovacione potencijale. Domaći inovatori mogu da doprinesu bržem ekonomskom oporavku zemlje kroz zasnivanje malih i srednjih preduzeća na bazi pronalazaka.
Pogledaj vesti o: Fest,   Subotica

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.