Izvor: JUGpress.com, 19.Maj.2022, 10:59

Sa flautom od dečijeg sna do prvih nagrada

NID

* Takmičenje je međunarodno, ali mi to nije  zasmetalo da u konkurenciji koja  nije mala pokažem šta sve znam i koliko sam spremna za ovakva takmičenja, kaže Jelena

*Jelena je član i trija “JEN” sa kojim je već osvajala nagrade

                            Jovana Vojinović, studentkinja falute u klasi vanrednog  profesora  dr  Jelene Jakovljević Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu, osvojila je prvu nagradu  na >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << VI Međunarodnom takmičenju Sirmium Music Fest u Sremskoj Mitrovici.  Jelena se nije nadala ovom uspehu, kaže, jer nije imala dovoljno vremena da navežba program, ali je ovo potvrda da talenat može da nadoknadi nekoliko sati koji nedostaju, pa je prva nagrada  pomalo iznendali mladu flautistkinju. Zbog toga joj je rezultat koji je postigla još draži.

                           “Prvu nagradu mi je doneo Mocartov koncert u D-duru za flautu, prvi stav i komad od Gobera Fantazija. Takmičenje je međunarodno, ali mi to nije  zasmetalo da u konkurenciji koja  nije mala pokažem šta sve znam i koliko sam spremna za ovakva takmičenja. Svako je najvažnije koliko smo se dobro spremili za nastup, koliko smo dobro navežbali program koji sviramo, ali je svakako od toga najvažnije koliko nam kompozicije koje izvodimo “leže” i koliko to lepo odradimo.  Bitan je korepetiror sa kojim nastupamo, u mom slučaju to je profesor Nikolaja Cvetković. Tu je i sreća koja je svuda prisutrna, a uverena sam da mnogo kockica mora da se složi u jedan mozaik koji označava prvu nagradu”, kaže Jovana.

                            Ova mlada flautistkinja dodaje da je flautu izabrala još dok je bila sasvim mala.

                          “Bilas am u vrtiću kada sam negde, ko zna gde i kako videla i čula kako zvuči flauta i tada je sve počelo. Prosto sam bila očarana njenim zvukom, došla kod roditelja i rekla da želim da naučim da sviram flautu. Kasnije je sve išlo nekim svojim uobičajenim tokom. Nižu muzičku školu završila sam u Aleksincu. Srednju muzičku školu sam završila u Nišu a onda sam upisala Fakultet umetnosti u Nišu. Tako je flauta postala moja prva ljubav i bukvalno se ne odvajam od nje”, dodaje Jovana.

                           Jovana je i član trija “JEN”.

                           “Trio  u kome sviram je predivan spoj klavira, violin i flaute. Za klavirom je Ema Pučić, a violin je u rukama Nikole Gligorijevića. Počeli smo zajedno da sviramo prošle godine. Do sada smo imali nekoliko kocerata a zajedno smo nastupali i na dva takmičenja.Na prvom smo, održano je u Beogradu, osvijili smo prvu nagradu, a na drugom u Nišu osvojili smo visoku drugu nagradu. Nedavno smo imali koncert klase kod profesorke Ane Veličković Igić i to je predivno iskustvo bilo za mene jer sam prvi put svirala pred prepunom salom Simfonijskog orchestra sa nekim sastavom i sve je bilo nekako drugačije u poređenju sa takmičenjima ili solo nastupom”, ističe Jovana.

                         Pred ovom mladom falutistkinjom je još puno izazova kako na takmičenjima tako i kada se radi o nastupima. Sudeći po onome što je do sada pokazala može se očekivati još i nagarada I dugih aplauza. Zaslužila je to jer sa flautom u rukama ona ispunjava svoj najraniji dečiji san, a da stigne tamo gde je i naumila pomažu joj I profesori sa fakulteta.

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Fest

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.