Ričard Drajfus gost FEST-a

Izvor: Blic, 02.Feb.2015, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ričard Drajfus gost FEST-a

Međunarodni filmski festival FEST otvoriće 27. februara 2015. u Sava centru projekcija filma "Sen Loran" Bertrana Boneloa, a gost FEST-a je holivudski glumac oskarovac Ričard Drajfus, najavili su danas organizatori.

Umetnički direktor FEST-a Jugoslav Pantelić rekao je na konferenciji za novinare da će na festivalu biti prikazano 90 premijera i da će publika >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << morati da napravi izbor, jer je nemoguće pogledati celokupan program.

"Ove godine u glavnom takmičarskom programu dominiraju filmovi koji imaju temu odrastanja u atipičnim sredinama", rekao je Pantelić i najavio da će u toj selekciji biti prikazano 15 filmova, a gostovanje je za sada potvrdilo 11 filmskih ekipa.

Prema njegovim rečima među gostima festivala biće reditelji Aleksandar Sokurov, David Oelhofen i Moksen Makmalbaf.

Najboljem filmu glavnog takmičarskog programa biće uručena nagrada

Beogradski pobednik, odnosno Viktor u internacionalnoj verziji, nazvana po spomeniku Ivana Meštrovića "Pobednik" na Kalemegdanu, rekao je Pantelić.

Devedeset premijera

Kako je najavljeno, u 13 festivalskih programa FEST-a biće prikazano 90 premijera i 34 reprize u 242 projekcije, a nagrade za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće uručene reditelju Aleksandru Sokurovu i glumici Mileni Dravić.

Selektor FEST-a Mladen Đorđević rekao je da će u novom takmičarskom programu "Granice" biti prikazani filmovi subverzivne tematike i smeli po tematici i formatu, a najbolji film izabraće tročalni žiri kojem će predsedavati reditelj Đorđe Kadijević.

On je rekao da celokupan program festivala publiku treba da podseti na zlatno doba FEST-a i da su zato vraćeni neki programi za koje se tražila karta više i pravili redovi na bioskopskim blagajnama.

Đorđević je najavio novi festivalski program posvećen niskobudžetnim filmovima, snimljenim za manje od 10.000 pa čak i 5.000 evra, kojih kako je rekao u srpskoj kinematografiji ima sve više, a u selekciji je šest domaćih i jedan hrvatski film.

Filmovi u sedam bioskopa

Programi FEST-a biće prikazivani od 27. ferburara do 8. marta u sedam

beogradskih bioskopa, u Sava centru, Domu sindikata, Dvorani kulturnog

centra, Domu omladine, Jugoslovenskoj kinoteci i Muzeju kinoteke, kao

i u bioskopu Fontana, a karte će biti u prodaji od 7. februara.

Filmovi će biti prikazani u Glavnom takmičarskom programu, glavnom programu van konkurencije, Panorama, Horizonti, Forum, Trils i Kils (žanrovski), Granice, Majkrovejv, Srpski film, Fest klasik, specijalnim projekcijama, kao i omažima Mileni Dravić i Aleksandru Sokurovu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.