Revija nemačkog filma od 9. do 16. oktobra u Beogradu

Izvor: Blic, 30.Sep.2014, 20:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Revija nemačkog filma od 9. do 16. oktobra u Beogradu

Revija savremenog nemačkog filma “Gete fest” biće održana u Beogradu od 9. do 16. oktobra, a na programu je 20 ostvarenja među kojima i četiri najnovije produkcije prikazane na poslednjem filmskom festivalu u Berlinu.

Direktor Gete instituta Matijas Miler Viferih rekao je na konferenciji za novinare da je festival nemačkog filma prvi put organizovan 2012. godine, sa upola manje filmova na programu.

- >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Ove godine Gete fest je vechi i raznovrsniji nego ranije. Biće prikazano više filmova, a festival prati filmski i izložbeni projekat “Filmski svetovi’”, rekao je Viferih.

On je publici preporučio četiri filma koja su učestvovala u takmičarskom programu Berlinala: “Džek” u režiji Edvarda Bergera, “Stanice krsta” reditelja Ditriha Brigemana, “Između svetova” Fea Aladaga i “Voljene sestre” Dominika Grafa.

Prema njegovim rečima za preporuku je i crno-beli film Edgara Rajca “Ona druga domovina”, najbolje nemačko ostvarenje protekle sezone, a festival otvara “Poslednja trka” u režiji Kilijana Ridhofa, sa glumcem Jirgenom Halerfordenom koji je nagrađen za najbolju glavnu ulogu.

Viferih je najavio i projekciju filmova Folkera Šlendorfa “Diplomatija” i “Baal”, sa rediteljima Rajnerom Fasbinderom i Margarete fon Trota, i glumicom Hanom Šigulom u glavnim ulogama, koji se u bioskopima prikazuje tek od 2014. godine iako je snimljen 1969.

Na programu festivala su i filmovi “Groznica” rediteljke Elfi Mikess, “Ništa se loše ne može dogoditi” u režiji Katrin Gebe, “Atlas oblaka” Toma Tikvera i Endija Vahovskog, “Oluja” Hansa Kristijana Šmita, “Vreme Hanibala” Johanesa Nabera, “Ljubavne šnicle” Jakoba Lasa.

Biće prikazani i filmovi “Mračni svet” Frauke Finstervalder, “Krabat i tajna mračne vodenice” Marka Krojcpaintnera, “Hanino putovanje” Julije fon Hajnc, “Kolhas, ili srazmernost sredstava” Arona Lemana, “Policajčeva žena”, Filipa Greninga i “Viking Viki” Mihaela Buli Herbiha.

Kao deo festivala biće organizovani izlozzba i program predavanja “Filmski svetovi”, a gosti su umetnici iz sveta filma Valeska Tajs, Danijel Hur i Kristina Šafer koji che u Jugoslovenskoj kinoteci održati predavanja o savremenoj filmskoj produkciji.

Glavni program Gete festa biće prikazan u Dvorani kulturnog centru Beograda, dok che izložba, predavanja i pet filmova iz ciklusa “Filmski svetovi” biti organizovani u Jugoslovenskoj kinoteci, a ulaz za publiku je besplatan.

Grupna izložba “Filmski svetovi” prikazuje prostorna rešenja umetnika čiji su radovi dobili priznanje publike i filmskih kritičara, kao i detaljno planiranje, pripremu i postavljanje scenografije u filmskoj industriji.

Posle Beograda, Gete fest biche organizovan u Novom Sadu od 15. do 22. oktobra i u Niškom kulturnom centru od 24. oktobra do 1. novembra, a kako su najavili organizatori od januara 2015. odabrani filmovi sa festivala 2012, 2013. i 2014. godine biće prikazani i u Sarajevu, Prištini i Podgorici.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.