Raznolikim melodijama završen Naissus džez fest

Izvor: JužneVesti.com, 05.Nov.2018, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raznolikim melodijama završen "Naissus džez fest"

Sinoć je publika mogla da posluša poslednjih nekoliko džez izvođača u okviru Naissus festa, 13. po redu, ali prvog koji je održan posle dve i po decenije. Osim Vesne Petković i Who man dog, okupljeni su u sali Nardonog pozorišta mogli da čuju i beogradski Schime trio + one i Claus raible trio iz Nemačke.

Kao i prethodne dve večeri sala Pozorišta odisala je džezom i notama koje su bile u fuziji sa ovim zvukom.

Poslednje veče festivala >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << kojeg je oživela porodica čuvenog niškog muzičara Bate Anastasijevića, otvorila je muzičarka rođena u Nišu Vesna Petković, koja već godinama radi u Austriji. Nju su pratili Who man dog, mešavinom afro-ritmova, balkan melodija i džez imrovizacija. Publika uživala u notama i vokalima priznatih izvođača; Foto: Vanja Keser

Za njima su na scenu izašli domaći Shime trio, autorski džez bend osnovan pre tri godine u Beogradu. Kada im se priključio i klavirista, u naziv ulazi i + One, a publika je u Nišu sinoć imala prilike da čuje i njihove kompozicije.

Poslednji je na programu bio energičan Claus Raible trio sa Alvinom Kvinom na bubnjevima. Poznati svetski pijanista Claus Raible na početku nastupa kazao je da je oduševljen atmosferom u Nišu.

Iskreno sam jako, jako srećan što sam ovde. Dolazio sam u Srbiju mnogo godina unazad. Prvi put kasnih osamdesetih i moram da kažem da sam ovde uvek bio srećan, uvek sam uživao u ovoj zemlji i smatrao da su Srbi duševni ljudi - rekao je Raible.

Inače, najpoznatiji perkusionista svoje generacije Alvin Kvin koji je nastupao sa Raiblovim triom, dobitnik je ovogodišnje nagrade Bata Anastasijević za doprinos i razvoj džez kulture. Povelju džeza za doprinos i razvoj džez kulture dobili su upravo pijanista Claus Raible kao i bubnjar Dušan Ivanišević, dok je Povelju džeza za svesrdno angažovanje i doprinos džez kulturi i kulturnom nasleđu dobio producent Petar Avramović.

Podsetimo, festival je od 2. do 4. novembra održan u Nišu, dok je Big bend RTS-a nastupom u Aleksincu dan ranije, najavio niški festival. Ovaim bendom je i u petak 2. novembra u Narodnom pozorištu u Nišu, na otvaranju Naissus džez festa, dirigovao Ivan Ilić.

Porodica čuvenog niškog muzičara ponovo pokrenula festival; Foto: Vanja Keser U subotu, druge festivalske večeri, publika je mogla da čuje miks džeza i japanskog folka u izvođenju St. Fusion uz vokal Japanke Satomi Mormoto, nakon kojih su nastupili Baptiste Herbin international quartet. Posle ovog koncerata publika je mogla da sluša i niški bend Coffee shop u kafiću "Julijan Djupon".

Ovo je drugi džez festival po kome bi Niš mogao da postane prepoznatljiv, s obzirom na to da je britanski Gardijan svrstao među top 10 evropskih festivala Nišvil, koji se u avgustu održava u Tvrđavi.
Pogledaj vesti o: Fest

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.