Prvi somborski strip fest

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Maj.2016, 10:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Prvi somborski strip fest"

"Prvi somborski strip fest" je manifestacija koju organizuje UG (udruženje građana) "Centar PEB" Sombor, odnosno Klub ljubitelja stripova Sombor kao deo ovog udruženja, u saradnji sa Gradskom bibliotekom "Karlo Bijelicki" Sombor, Kancelarijom za mlade Grada Sombora i Turističkom organizacijom Grada Sombora.

Festival će se održati 21. i 22. maja 2016 godine, na nekoliko lokacija u Somboru.

Prvoga dana festivala gosti će biti stip autori i crtači Branilav >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Bane Kerac, Miodrag Mikica Ivanović, mr Branko Đukić i Stevan Brajdić.

Prvog festivalskog dana održaće se "Ulično crtanje" u bašti kafea "Des Arts", u samom centru Sombora, gde će Kerac, Ivanović i Bradić na ulici crtati strip junake, kadrove iz stripova i slično, a svaki posetilac ili prolaznik će na licu mesta moći da vidi ove strip autore na delu, da im se pridruži, porazgovara sa njima... U dvorištu kafića će biti postavljen video bim gde će se prikazivati projekcije posvećene stripu i strip autorima.

Mr Branko Đukić, akademski slikar, će održati "Malu školu stripa" u Omladniskom klubu (bivši Dom omladine), nakon čega će  u sali Dečijeg odeljenja Biblioteke svečano otvoriti Festival, kao i izložbu njegovih radova i predstaviti časopis "Stripolis", čiji je on urednik.

Od 19,00 sati, na istom mestu održaće se tribina "Veče sa Banetom Kercem" gde će svi posetioci moći da porazgovaraju sa njim, kupe njegove strip albume ili donesu svoje, koje će Kerac potpisivati...

Drugog dana festivala predviđen je Sajam stripa, sa početkom u 9 sati, na kome će učestovati domaći strip izdavači, a koji će se održati u sali Dečijeg odeljenja biblioteke.

Na sajmu će svi posetioci moći da se upoznaju sa najnovijim izdanjima domaćih izdavača, kupe stripove po sajamskim cenama, porazgovaraju sa izdavačima o budućim izdanjima i slično. Svoje stripove će moći da prodaju i razmenjuju kolekcionari. Za njih će takođe biti obezbeđen jedan deo prostora na Sajmu stripa.

Nakon Sajma, u istom prostoru otvoriće se izložba radova somborskih neafirmisanih strip crtača, posle koje će biti održana tribina sa izdavačima i strip autorom Miodragom Ivanovićem Mikicom, nakon čega sledi svečano zatvaranje sajma.

Povodom festivala biće izdata knjižica u kojoj će biti sve informacije o festivalu, kao i strip Kelly Brando, Klopka za izvidnika, čiji su autori Bane Kerac i Branko Plavšić. To je inače prvo zvanično strip izdanje somborske biblioteke.

Biće štampan i izvestan broj majica sa strip motivima.
Pogledaj vesti o: Fest

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.