Prvi Franc List Fest u kaštelu Ečka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Avg.2017, 05:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi "Franc List Fest" u kaštelu Ečka

Prvi festival mladih talenata klasične muzike - "Franc List Fest" biće održan 6. oktobra u kaštelu "Ečka", najavljeno je na konferenciji za novinare u Gradskoj kući u Zrenjaninu. 

Pijanistkinja i selektor festivala Jovanka Višekruna Janković istakla je da je List imao vrlo razvijenu karijeru za doba u koje je živeo.

"Bio je pravi evropski umetnik i obožavali su ga, a stigao je i ovde, što je vrlo lepo, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << jer je stavio ovo mesto na kulturnu mapu koju mi danas tako vredno gradimo. Nadam se da će 'Franc List Fest' u naredne dve godine postati deo evropske mreže festivala 'Evropa za festivale, festivali za Evropu'", rekla je ona, najavljujući program u okviru koga će mladi pijanisti izvoditi Listova dela.

Robert Čoban, direktor kompanije "Color Media Communications" istakao je da je ovaj festival prepoznao kao veoma kvalitetnu ideju i prihvatio je izazov da njegova kompanija učestvuje u organizaciji. On je objasnio da im je cilj da pruže priliku mladim talentovanim ljudima i ponude sadržaje i van Beograda, jer "ostatak Srbije vapi za ovako kvalitetnim događajima".

Marijana Kerleta, ispred Udruženja poslovnih žena "Sofia", suorganizatora, ocenila je da je ova ideja velika i da otvara mogućnosti za razvoj i kulture i turizma.

"I Grad Zrenjanin podržaće ovaj festival, koji ističe veze slavnog kompozitora Franca Lista sa kaštelom u Ečki i našim gradom. To je snažan argument da se Zrenjanin nađe i na kulturnoj mapi regiona", rekao je pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura.

Vlastelin Lukač Lazar kupio je na licitaciji pustaru Ečku 1781. godine i tu izgradio crkvu i osnovao naselje za svoje podanike. Dvorac "Ečka" početkom 19. veka podigao je Lukin sin, Agošton Lazar i on je najzaslužniji za njegovo otvaranje 1820. godine.

Na svečanom otvaranju svirao je Franc List, tada devetogodišnji dečak, a otvaranju je prisustvovao i čuveni grof Esterhazi, najbogatiji i najugledniji vlastelin u Ugarskoj. Uoči 200. godišnjice od tog događaja, održaće se prvi "Franc List Fest", koji će predstaviti mlade umetnike.

Festival je revijalnog karaktera i u njemu mogu da učestvuju svi solisti, horovi i orkestri sa teritorije Srbije i zemalja regiona. Specijalna gošća festivala biće italijanska pijanistkinja Elisa Tomelini, stoji u saopštenju organizatora.
Pogledaj vesti o: Zrenjanin

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.