Počinje Bašta fest: Na otvaranju Nikola Kojo, Tanj Bošković, Bojan Žirović

Izvor: Blic, 02.Jul.2015, 00:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje "Bašta fest": Na otvaranju Nikola Kojo, Tanj Bošković, Bojan Žirović

Drugi internacionalni festival kratkog igranog filma "Bašta fest" biće održan u Bajinoj Bašti od 2. do 5. jula. Sve programske celine odvijaju se na otvorenom, projekcije u parku "Borići", a muzički program na obali reke Drine.

Od pristiglih 500 filmova, selektor Ognjen Glavonić, reditelj iz Srbije, odabrao je 25 filmova iz 13 zemalja (Francuska, Paragvaj, Brazil, Island, Italija, Hrvatska, Crna Gora, Rumunija, Holandija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Španija, Poljska, Slovenija, Tunis), kao i 10 domaćih ostvarenja.

- U okviru revijalnog programa na otvaranju će biti prikazan kratki film "Dvoje" Maše Nešković, dok će "Bašta fest" zatvoriti projekcija višestruko nagrađivanog domaćeg ostvarenja "Ničije dete" Vuka Ršumovića - kaže mlada glumica Maja Šuša, jedna od inicijatora festivala.

Ona i njen kolega glumac Jovan Jelisavčić pokrenuli su "Bašta fest" s ciljem da se stavi akcenat na filmove sa autentičnim i kvalitetnim glumačkim ostvarenjima, kao i na rad rad reditelja sa glumcima.

- "Bašta fest" je značajan i za decentralizaciju kulture, dok istovremeno skreće pažnju na kratki film, te na mlade domaće i strane autore - ističu idejni tvorci festivala - kaže Šuša.

Nikola Kojo, Hristina Popović, Tanja Bošković, Bojan Žurović, Miloš Timotijević, Slobodan Ninković i Goran Bogdan biće gosti na otvaranju festivala, najavljuju organizatori.

Nagrade na "Bašta festu" se dodeljuju za najbolji film u celini (Zlatna imaginacija), najbolju režiju (Zlatna indikacija), najbolju mušku i žensku ulogu (Zlatna interpretacija), kao i najbolji scenario (Zlatna inspiracija).

U ovogodišnjem žiriju biće: Nevio Marasović, reditelj iz Zagreba, Luna Zimić Mijović, glumica iz Sarajeva i Nikola Ljuca, reditelj iz Beograda.

Osim toga, žiri mladih sačinjen od srednjoškolaca iz Bajine Bašte, dodeliće svoju nagradu za najbolji film.

Festivalu prethode dve radionice za osnovce iz Bajine Bašte "Ukratko, kratki film“ koju su vodili scenaristkinja Maša Seničić i reditelj Raško Miljković, kao i "Kutija -pakovanje mašte“ čiji je koordinator kostimografkinja Darinka Mihajlović.

U okviru prve radionice snimljen je kratki film "Odbegli" koji će biti premijerno prikazan na zatvaranju festivala, dok će radovi nastali u okviru "Kutije" biti izloženi u obliku instalacije na glavnoj ulici.

Marko Sopić, reditelj i dobitnik nagrade za najbolji film na prvom "Bašta festu", poručuje da se nada da će ovaj festival dugo živeti jer je "njegova energija neverovatna".

Muzički program na plaži Rača biće raznovrstan: "“The Bestbeat", “BEGEFANK” predstavlja di-džej “BKO”, “Jung B”, “ Fabrizio Sotti”, “"Ničim izazvan"”, “

Čola veče”, “Firma Selekta”, di-džej “Iron”, “Dada Selectah”, "“Zeppelin"”, "“K

anda”, “Kodža i Nebojša"”, "“Phillie P & Subotić"”.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.