Izvor: Politika, 17.Okt.2014, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pasulj iz Prvog svetskog rata uz paprike vrtke i džem od drena

Uz folklorni nastup i defile mališana, u hali pet Beogradskog sajma počeo je „Beogradski gastro fest”. Manifestacija koju čine degustacije, paneli, radionice, kulinarska nadmetanja i brojna druga dešavanja trajaće do sutra.

Prvog dana, posetioci su mogli na štandovima turističkih organizacija da probaju specijalitete iz sela Rudna s Golije i iz Bele Palanke. U ponudi su kiflice od heljde, džem od drena, proizvodi od >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << mesa, kajmak, sir, pita banica, paprika vrtka, a sve se to može zaliti orahovačom ili sirupom od zove. U ponudi je začinsko bilje u saksiji po ceni od sto dinara. Svoje štandove imaju i kompanije za proizvodnju hrane, podrumi pića, preduzeća za izradu kulinarskih uniformi, firme koje proizvode posuđe, nacionalni restorani...

U stručnom delu programa, juče je najveću pažnju privukao monah Epifanios, gost iz Grčke, koji je održao radionicu u pripremanju monaške trpeze na kojoj je jedno od jela bila hobotnica s dinstanim belim lukom.

Danas i sutra, svi koji dođu na festival moći će da posmatraju takmičenja kulinara u boksovima oko glavne bine, da prisustvuju majstorskim radionicama u kojima će učestvovati ugledni strani i domaći majstori kuhinje, kao i da obiđu „Balkan čili i ajvar fest”. U ponudi će biti i vojnički pasulj iz autentične kuhinje iz Prvog svetskog rata, a sav prihod od prodaje ovog obroka biće opredeljen za humanitarne svrhe.

Radno vreme manifestacije je od 10 do 20 časova. Jednodnevna ulaznica košta 300, a dvodnevna – 450 dinara.

Gastronomija – turistički potencijal Srbije

Festival gastronomije zvanično je otvorio Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, ističući kako je ova oblast značajan turistički potencijal naše zemlje.

– Po ugledu na druge države, i Srbija bi mogla da svoj identitet prepozna u bogatstvu nacionalne kuhinje – rekao je Ljajić.

Ukazujući na to da će se naša zemlja iduće godine predstaviti na značajnim međunarodnim manifestacijama posvećenim hrani, on je rekao da upravo hrana čini 20 odsto ukupnog srpskog izvoza i 15 procenata nacionalnog BDP-a.

D. B.

objavljeno: 18.10.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.