Izvor: Blic, 14.Okt.2016, 10:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRAZNIK KLASIČNE MUZIKE Počinje Beogradski Šopen fest

Beogradski Šopen fest i ove jeseni slavi velikog romantičara, “pesnika klavira”, kompozitora Frederika Šopena (1810-1849), nudeći od 14. do 18. oktobra koncerte vrsnih mladih pijanista u Kragujevcu, Beogradu i Tuzli.

Kao specifična manifestacija u Srbiji i regionu, Šopen fest već petu godinu promoviše klasičnu muziku i pijanizam, a fokusiran je na mlade talente.

Tradicionalno će obeležiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i 167. godišnjicu smrti Šopena – koncertima mladih talenata u Kragujevcu, Beogradu i Tuzli.

Mladi pijanisti - pobednici takmičarskog programa petog Beogradskog Šopena festa, dolaze iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Na koncertu u Skupštini grada Beograda 17. oktobra nastupiće dvoje perspektivnih mladih pijanista Galina Nikolin i Nenad Živojinović.

Takođe, afirmisani pijanisti mlađe generacije Nevan Šobajić, Ana Kovačević i Mihajlo Zurković, nastupiće 16. oktobra u Kolarčevoj zadužbini.

Jesenji program Šopen festa počeće 14. oktobra u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji koncertom "Odjeci”, koji će dan kasnije biti održan u Muzičkoj  galeriji Kolarčeve zadužbine, a u njenoj Velikoj dvorani 16. oktobra biće priređen koncertni omaž Šopenu u izvođenju Nevena Šobajića, Ane Kovačević i Mihajla Zurkovića.

Za 17. oktobar najavljeno je predavanje "Šopen iz zlatne ere pijanizma”, uz razgovor sa prof. Dragoljubom Katuncem u MŠ “Stanković”, a potom će u Skupštini grada Beograda biti održan pijanistički resital Galine Nikolin i Nenada Živojinovića.

Za 18. oktobar najavljen je koncert iz ciklusa "Odjeci” i u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla. Kompletan program možete pogledati na portalu SEEcult.org.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.