Oživela tvrđava Uroša Nemanjića

Izvor: Večernje novosti, 21.Maj.2017, 22:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oživela tvrđava Uroša Nemanjića

Pod zidinama srednjovekovnog srpskog grada Magliča u Ibarskoj klisuri je održana jedinstvena manifestacija. Za posetioce su posebno bile atraktivne viteške borbe sa pravim oružjem iz tog doba PODNO zidina srednjovekovnog grada Magliča u Ibarskoj klisuri juče je održan prvi "Maglič fest", manifestacija koja promoviše ovu tvrđavu, smeštenu u takozvanoj Dolini vekova nadomak Kraljeva, kao kulturno-istorijsku >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << i turističku destinaciju. Pod sloganom ovdašnje turističke organizacije "Oživimo Maglič zajedno", posetioci manifestacije mogli su da u autentičnom srednjovekovnom duhu dožive jednu od najbolje očuvanih tvrđava na ovim prostorima. A kako bi što vernije dočarali srednji vek u Srbiji, organizatori su priredili atraktivne viteške borbe sa srednjovekovnim oružjem, muzički program u kojem su učestvovali ansambli "Renesansa", "Heruvimi", "Kosovski božuri" i grupa "Runo", predstavu glumaca Kraljevačkog pozorišta, kao i istorijski čas o Magliču. * Srpski vojnik iz doba Nemanjića Program "Maglič festa" začinjen je degustacijom hrane pripremljene po autentičnim srednjovekovnim receptima, a vino se pilo iz - drvenih čaša. NEOSVOJEN SREDNjOVEKOVNI grad na oštroj okuci reke Ibar i na nadmorskoj visini od 150 metara sagrađen je sredinom 13. veka nakon što su Tatari opustošili ovo područje. Posle pada Srbije pod tursku vlast, Maglič je sve do Drugog srpskog ustanka bio važno strateško utvrđenje, nepristupačan zbog visokih litica i nikada nije bio osvojen, ali je ubrzo izgubio svoj značaj.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Održan Maglič fest

Izvor: RTS, 22.Maj.2017, 14:20

U Ibarskoj klisuri - dolini vekova, u podnožju i među zidinama Magliča održan je "Maglič fest", prva manifestacija ovog tipa koja promoviše ovu tvrđavu kao kulturno-istorijsku i turističku destinaciju. . U srednjovekovonom...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.