Ovo je najjači izazov za sve roštiljdžije u Novom Sadu! Da li smete da se okušate?

Izvor: Luftika.rs, 11.Jun.2016, 13:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovo je najjači izazov za sve roštiljdžije u Novom Sadu! Da li smete da se okušate?

Volite li prirodu i kuvanje, dobru hranu, a takmičarskog ste duha? Dobra vest za sve vas jeste da u okolini Novog Sada, u prelepoj prirodi brda Stražilovo postoje kulinarske manifestacije koje spajaju ove stvari.
Reč je o tri manifestacije – sačijada, barbeque i kotlovina fest. Sačijada je održana krajem maja, a samo bila je samo uvod u takmičarsko leto kuvanja.
Sledeće druženje zakazano je za 23. jul kada će se održati >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << barbeque vs srpski roštilj festivala. Namerna kombinacija engleskog i srpskog jezika odmah ukazuje na temu festivala. Iako reč barbeque prevedena na srpski znači roštilj, ipak postoje razlike.
Foto: magazin Vikendica – Barbeque su hot dogovi i burgeri, a naš roštilj pljeskavice i ćevapi. Hajde da se okupimo da vidimo ko šta bolje sprema – kaže za Luftiku organizator manifestacija Romeo Karanović.
Cilj ovakvih događaja jeste pre svega druženje i zabava, kao i promocija kuvanja na otvorenom. Ne postoji ništa lepše od izleta u prirodu i ukusne hrane, a ukoliko smatrate da ste upravo vi najbolji majstor roštilja ovo je idelna prilika da to i dokažete. Stručni žiri će proglasiti pobednike, a iako ne pobedite, jedno je sigurno – provešćete zanimljiv dan i uživati u ukusnoj hrani i druženju na otvorenom.
Treća manifestacija – kotlovina festival održaće se kasnije u toku leta. Verovatno vam je prva asocijacija kotlić, međutim reč je o pečenju hrane u velikom plitkom tanjiru koji se nalazi iznad otvorenog plamena. Posebnost u ovakvoj pripremi hrane je  u tome, da se meso i povrće naizmenično prže i krčkaju u sopstvenom soku, zatim se odlažu na spoljni rub tanjira, kako bi jelo ostalo lepo i toplo. Nabavkom komplet kotlovine, dobijate „kuhinju na otvorenom“ u svako doba godine i na svakom mestu.
Primera radi, Sač festival okupio je 28 takmičarskih ekipa i oko 850 radoznalih. Takmičari su došli sa svih strana pa je tako, osim srpskog, u igri bio bosanski, hrvatski, slovenački i makedonski sač. Posebno iznenađenje bio je specijalitet slovenačke ekipe – hobotnica pod sačem! Društvo se družilo, hrana je bila izuzetno ukusna, a uveče se druženje nastavilo uz tamburaše.  Osim novih poznanstava i recepata, mogli su se nabaviti sve vrste sačeva (zemljani, limeni, gusani…) jer je internet prodavnica VremeJeNovac.rs je postavila prodavnicu na otvorenom. Svoj asortiman predstavila je i kompanija Mirius koja je posetiocima pokazala jedinstvenu liniju roštilja Jamie Oiiver, a oni su bili i sponzori festivala.
Foto: magazin Vikendica Ne sumnjamo da će i preostale dve kulinarske manifestacije biti nešto drugačije – dobra zabava, ukusna hrana i predivna priroda. Svi zainteresovani mogu se prijaviti preko internet magazina vikendica.net.
Pročitajte kako je bilo na konferenciji Moja kravica FoodTalk  

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.